GLIC: Homofobična cenzura predstave “Mamma mia!”

Vesti 29. jul 201516:44 > 16:59
N1

Gej lezbejski info centar (GLIC) podneo je poverenici za zaštitu ravnopravnosti pritužbu protiv Pozorišta na Terazijama zbog, kako smatraju, "homofobične cenzure" u predstavi "Mamma mia!", režisera Juga Radivojevića.

Kako je saopšteno, GLIC smatra da su pozorište i Radivojević iz mjuzikla „izbacili gej elemente“ koji se nalaze u originalnom scenariju, ali se nisu našli u srpskoj verziji.

„To prekrajanje scenarija ne bi bilo toliko problematično da Jug Radivojević nije režirao i slovenačku verziju mjuzikla koja je imala premijeru u julu u Ljubljani i u kojoj nije bilo izbacivanja gej elemenata Zbog toga smatramo da je po sredi cenzura, a nikako umetnička sloboda i o ovom incidentu biće obaveštena domaća i strana javnost“, navodi se u saopštenju koje je potpisao Predrag Azdejković.

U saopštenju, GLIC je naveo da je slovenačka LGBT oganizacija Legebitra potvrdila da su u slovenačkoj verziji predstave zadržani gej elementi i dodao da je „izuzetno razočaran“ postupkom Pozorišta na Terazijama.

„Izuzetno smo razočarani ovim postupkom Pozorišta na Terazijama koje do sada nije bežalo od gej elemenata u svojim predstavama i što je dozvolilo Jugu Radivojeviću, koji je poznat po svojim homofobičnim ispadima, da cenzuriše ovu predstavu“, dodaje se.

Jug Radivojević: Držimo se originalnog scenarija

Jug Radivojević je povodom pritužbe GLIC-a rekao da se glumci u komadu drže originalnog teksta i da izgovaraju sve što u njemu piše.

„Držimo se originala i izgovaramo sve što piše u originalu, a to se može lako proveriti ako neko time hoće da se bavi“, naveo je Radivojević za Tanjug.

Komentarišući pritužbu GLIC-a, Radivojević je podsetio na svoju predstavu „Producenti“ od pre pet godina, koja je, kako kaže, na neki način oda gej populaciji.

U Kabinetu poverenice Tanjugu je potvrđeno da je pritužba stigla te da će postupiti u skladu sa zakonom o zabrani diskriminacije i u zakonskom roku.