Dačić: Srbija spremna da doprinese borbi protiv terorizma

Vesti 28. jul 201512:52 > 12:53
N1 info

Srbija je spremna da u koordinaciji sa partnerima širom sveta doprinese suzbijanju teorističkih pretnji i fenomenu stranih terorističkih boraca na nacionalnom, regionalnom, evropskom i globalnom planu, poručio je prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

„Srbija je čvrsto opredeljena da odgovori savremenim bezbednosnim izazovima među kojima borba protiv terorizma i svih vidova ekstremizma i radikalizma predstavlja naš cilj od prioritetnog značaja“, rekao je Dačić na sastanku Komiteta Saveta bezbednosti UN za borbu protiv terorizma i zaustavljanje protoka stranih boraca, koji se održava u Madridu.

Kako je ukazao, Srbija je svesna da kompleksnost fenomena terorizma, ekstremizma i svake vrste radikalizma zahteva koordinirano delovanje na širem međunarodnom planu i bavljenje svim njihovim aspektima u cilju sveobuhvatnog odgovora, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Dačić je naglasio da se Srbija nalazi u specifičnom okruženju, u kojem postoje jaki centri preko kojih se afirmiše agresivna ideologija Islamske države, uključujući vrbovanje i slanje stranih terorističkih boraca na krizna žarišta.

„Poseban izazov je teritorija autonomne pokrajine Kosovo i Metohija, na kojoj je fenomen stranih terorističkih boraca izražen u velikoj meri“, istakao je Dačić.

Šef srpske diplomatije je ukazao da su srpske vlasti, kako bi ojačale svoje kapacitete za sprečavanje tokova stranih terorističkih boraca i aktivnije doprinele ovoj zajedničkoj borbi, vodeći računa i o obavezama u procesu pridruživanja EU, preduzele brojne mere na strateško-političkom, normativnom, institucionalnom i operativnom planu.

„Preduzimaju se pojačane mere na operativnom planu, koje, između ostalog, imaju za cilj podizanje bezbednosti spoljnih granica i otežavanje ulaska stranih terorističkih boraca ili njihov tranzit preko Srbije, praćenje i onemogućavanje putovanja u konfliktna područja, kao i stvaranje uslova za uspostavljanje baza podataka radi onemogućavanja kretanja i efikasnijeg nadzora“, precizirao je on.

Dačić je istakao da Srbija kao predsedavajuća OEBS-u stavlja značajan akcenat na implementaciju Deklaracije o ulozi OEBS-a u borbi protiv fenomena stranih terorističkih boraca u kontekstu sprovođenja rezolucija SB UN 2170 i 2178, kao i da je nedavno organizovala Konferenciju OEBS-a u Beču na temu borbe protiv podsticanja i regrutovanja stranih terorističkih boraca.

On je naglasio da će Srbiji biti izuzetna čast da ponovo bude domaćin predstavnicima Komiteta za borbu protiv terorizma Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

„Ostajemo čvrsto opredeljeni za borbu protiv terorizma i fenomena stranih terorističkih boraca, i na tom planu posebnu pažnju pridajemo institucijama iz sistema UN kao neospornog lidera u svetskim okvirima i na ovom planu“, zaključio je šef srpske diplomatije.