Vlada usvojila izmene Zakona o javnom beležništvu

Vesti 30. okt 201414:15 > 17:32
Podeli:
Izvor: N1 info

Vlada Srbije usvojila je danas predloge o izmenama i dopunama Zakona o prometu nepokretnosti, kao i o izmenama i dopunama Zakona o javnom beležništvu.

Predloženim promenama se omogućava da se pored javno beležničkog zapisa, ugovori o prometu nepokretnosti mogu sačinjavati i u pismenom obliku, s tim da je neophodno da takvi ugovori prođu postupak solemnizacije javnog beležnika kako bi stekli svojstvo javne isprave, saopšteno je iz Vlade posle sednice.

Detalje predloga donosi naš novinar Nikola Radišić:

Advokatska komora Srbije (AKS) nije upoznata sa predlozima izmena zakona o prometu nepokretnosti i o javnom beležništvu koje je danas usvojila Vlada Srbije, a kojima se omogućava da se, uz javno beležnički zapis, ugovori o prometu nepokretnosti sačinjavaju i u drugom pisanom obliku.

„Ako je to predlog koji nam je ponuđen 23. oktobra, a o kojem smo se mi izjasnili i jednoglasno ga odbili 27. oktobra na sednici Upravnog odbora AKS, onda je to traćenje vremena, nanošenje štete sudskim predmetima i zamagljivanje očiju javnosti“, rekao je predsednik AKS Dragoljub Đorđević agenciji Beta.

On je kazao da je to isti predlog izmena koji je već upućen Skupštini Srbije, ali nije ubačen na dnevni red, a sada ga usvaja Vlada Srbije.

Taj predlog, kako je istakao Đorđević, nikada nije dobio „zeleno svetlo“ AKS.