MSP: Nastojaćemo da sprečimo članstvo Kosova u Unesku

Vesti 20. jul 201513:05 > 14:13
N1

Još nema zvanične potvrde iz Uneska da je zahtev za prijem Kosova u ovu organizaciju stigao, a ukoliko bude potvrđeno da je taj zahtev upućen, Srbija će nastaviti sa aktivnostima kako bi sprečila članstvo Kosova, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu spoljnih poslova.

Kako ističu u Ministarstvu, svako razmatranje zahteva za prijem Kosova u Unesko ne samo šda bi predstavljalo krššenje rezolucije Saveta bezbednosti UN 1244 (1999.), već bi imalo i izrazito negativan uticaj na aktuelni dijalog Beograda i Prišštine u Briselu.

„Republika Srbija će svim raspoložživim diplomatskim sredstvima nastojati da, imajući u vidu neprihvatljivost ovog zahteva sa pravnog, političkog i kulturnog stanoviššta, spreči članstvo Kosova u Unesku“, ističe se u odgovoru na pitanje Tanjuga povodom medijskih navoda da je Kosovo podnelo zahtev za članstvo.

Kako je navedeno, Srbija će nastaviti sa aktivnostima usmerenim ka obezbeđivanju pune primene rezolucije Saveta bezbednosti 1244.

Kosovski ministar spoljnih poslova Hašim Tači je prošle nedelje objavio na svom Tviter nalogu da je Kosovo podnelo zahtev za članstvo u Unesko.

On je dodao da na Kosovu očekuju da u novembru budu primljeni u tu organizaciju.

To je naišlo na oštre kritike zvaničnika u Beogradu, a šef diplomatije Ivica Dačić napomenuo je da to „nije otvaranje vrata za stolicu u Ujedinjenim nacijama“.

„Reč je o klasičnom izvrtanju dogovora s Prišštinom koji smo poslednji put postigli u Briselu, uradićemo sve ššto možžemo, tražžićemo da eksperti daju miššljenje“, rekao je Dačić za Kurir.

Dačić je naglasio da je jošš početkom godine upozoravao da će Prišština podneti zahtev za članstvo u toj organizaciji, ali i da članstvo u Unesko nije isto ššto i članstvo u UN, jer je „Unesko malo slobodnija organizacija“.

Đurić: Vrhunski cinizam Prištine

Oglasio se i direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić, rekavši da Vlada Srbije i srpska diplomatija ne prihvataju ideju da Kosovo bude član Unesko i da će boriti protiv toga.

On je tu incijativu Prištine okarakterisao „vrhunskim cinizmom“ i politički neodgovornom.

„Oni koji to danas traže su glavni vinovnici razaranja stotina srpskih svetinja na Kosovu. Mislim da je sama ideja da oni koji su izašli iz rata kao ratni komandanti pa se onda presvukli i postali političari danas traže da upravljaju i odlučuju o svetinjama koje su dok su bili u uniformama razarali – to je vrhunac cinizma i političke neodgovornosti“, rekao je Đurić za TV Pink primetivši da takva ideja u političkom smislu nije dobar signal.

Na pitanje kako će se to odraziti na dijalog Beograda i Prištine, Đurić je kazao da on treba da se vodi tako da se pre svega omogući i normalizuje život običnih ljudi.

„Nama nije lako ni svejedno što moramo da razgovaramo sa ljudima za koje znamo šta su i kako radili, ali razgovaraćemo sa svakim ko može da dovede do toga da naši ljudi budu bezbedniji i sa svakim ko je odgovoran u ime albanskog naroda“, dodao je.

Priština: Srbija ne može da nas spreči

Srbija ne može da spreči članstvo Kosova u Unesko jer prilikom glasanja za prijem u tu međunarodnu organizaciju zemlje članice nemaju pravo veta, tvrdi zamenik kosovskog ministra inostranih poslova Petrit Seljimi.

Seljimi je za RTK kazao da to što Kosovo nije, a Srbije jeste članica Ujedinjenih nacija, „nije bitno“ jer veruje u uspeh velikog lobiranja koje je učinjeno po tom pitanju.

„Zakonski, Kosovo ima pravo da aplicira u Unesko jer nisu potrebne dve trećine glasova za prijem i ima mnogo država Evrope koje su postale članice Unesko pre nego što su postale članice UN”, naveo je on.

Seljimi smatra da bi učlanjenje Kosova u Unesko „bila najveća pobeda kosovske diplomatije od izglasavanja odluke Međunarodnog pravnog suda“.

„Učlanjenjem u Unesko otvorila bi se vrata za Kosovo u međunarodnoj areni, uključujući i učlanjenje Kosova u mnoge konvencije UN i ođednom naš glas bi bio veoma značajan u ostalim agencijama UN“, zaključio je Seljimi, prenosi RTK.