Verbić: U budžetu ima novca za otpremnine prosvetarima

Vesti 20. jul 201509:38 > 09:45
N1

Ministar prosvete Srđan Verbić izjavio je da je, prema njegovoj "gruboj proceni" oko 1.000 prosvetnih radnika "višak" i da mogu da računaju na otpremnine, jer u budžetu ima dovoljno novca.

Verbić je naglasio da Ministarstvo želi da sprovede racionalizaciju, da ranije nije bilo novca u budžetu za otpremnine, ali da sada ga sada ima i da će ta racionalizacija biti urađena u dogovoru sa sindikatma.

„Ne želimo četiri nastavnika matematike sa pet, nego jednog sa 20 časova. Ranije nismo bili u mogućnosti da ponudimo otpemnine onima koji nemaju pun fond časova ili nemaju nijedan čas, sada želimo da iskoristimo novac koji imamo u budžetu“, rekao je Verbić za RTS.

On je dodao da se svake godine preraspoređuju mesta u prosveti, te neko ostaje bez časova, delimično ili potpuno.

„Moja procena, i to gruba procena, je oko 1.000 ljudi, ali zajedno sa sindikatima radimo na tome. želimo da budemo prvi koji će napraviti smislenu racionalizaciju i tražiti za to što bolje uslove kroz otpremnine“, rekao je ministar.

Kada je reč o statusu prosvetnih radnika koji idu u penziju, ministar je rekao da je izmenama zakona omogućeno da sami biraju da li će u penziju otići sa jednim ili oba uslova.

„Po važećem zakonu, oni bi morali da idu u penziju kad ispune jedan od uslova – 65 godina starosti ili 40 godina radnog staža, a zbog toga bi im bila umanjena penzija za 0.34 odst. Sada su u mogućnosti da biraju da li će u penziju otići sa jednim ili sa dva uslova“, rekao je Verbić.

On je dodao da je izmenama zakona predviđeno da nastavnici ubuduće imaju glavnu reč u izboru direktora, odnosno da za direktora škole bude izabran kandidat koga podrži više od 50 odsto zaposlenih u školi.

On je dodao i da su promedbe sindikata na odredbu po kojoj škola može biti zatvorena ukoliko ne budu ispoštovane odredbe zakona o štrajku, pogrešno tumačenje zakona.

Govoreći i Zakonu o viskom obrazovanju, Verbić je rekao da će biti izmenjena dva člana, u skladu sa Zaključkom vlade od prošle godine, po kojima će broj rokova biti u nadležnosti univerziteta.