Vučić: Više ne brinem zbog ekonomije, već zbog regiona i BiH

Vesti 19. jul. 201510:18 > 10:21
Podeli:
Izvor: Tanjug / Tanja Valič

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da više ne strahuje zbog ispunjenja ekonomskih reformi već zbog regionalne nestabilnosti i političkih sukoba, pre svega zbog situacije u Bosni i Hercegovini.

„Veliki strah imam zbog situacije u Bosni i Hercegovini. Videli ste da sam zamolio našeg prijatelja (predsednika RS) Milorada Dodika da još jedanput razmotri svoju odluku o referendumu. Iako razumem njegove argumente, cena je suviše visoka“, rekao je Vučić u intervjuu za list “Politika”.

Govoreći o napadu na njega u Potočarima kod Srebrenice, Vučić je rekao da ima utisak da je posle neusvojene rezolucije o Srebrenici, ne samo u regionu, već i u velikom delu sveta, nestala želja čak i za pričom o stvarnom pomirenju na prostorima bivše Jugoslavije.

„Kad govorim o stabilnosti i pomirenju, ja govorim o stvarnoj stabilnosti i suštinskom pomirenju. To mi je najvažnije. Ja ne govorim o političkim posledicama, povoljnim ili nepovoljnim za bilo koga“, rekao je premijer.

On je dodao da je, iako je imao procene bezbednosnih službi o mogućem incidentu u Srebrenici, odlučio da ode tamo jer je želeo da pošalje signal da Srbija ima dobru volju i iskreno poštovanje i da pokaže koliko je njegovo poštovanje prema žrtvama.

Premijer Srbije je dodao da se od tada nije čuo sa bošnjačkim članom Predsedništva BiH Bakirom Izetbegovićem ali da će mu se javiti u ponedeljak da bi se dogovorili oko agende njegove posete Srbiji.

„Moja sujeta i ono što sam preživeo ne smeju biti razlog da mi ne radimo na najbolji način. Ono zbog čega se nisam čuo sa njim jeste njegovo objašnjenje da me nije video, da on tamo nije bio organizator“, rekao je Vučić i potvrdio da mu je lično Izetbegović garantovao bezbednost pre dolaska.

Vučić je dodao da je njegov odnos sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom „korektan“ a na pitanje da li ima uticaja na njega rekao je da ne govori o uticaju. „Ima i on uticaj na mene“, rekao je Vučić.

“Izbori nam nisu potrebni”

Vučić je rekao i da Srbiji izbori nisu potrebni, ali da nikada nije moguće isključiti tu situaciju, jer ne želi da na silu bude predsednik Vlade.

„Kad me (prvi potpredsednik Vlade) Ivica Dačić kritikuje pred strancima, on uvek kaže – ja ne mogu toliko kratko da planiram kao Vučić. On voli izbore, stalno razmišlja o njima… Ja mislim da nam izbori nisu potrebni, jer su nam planovi veliki. Imaćemo više auto-puteva urađenih u 2016. i 2017. godini nego ikada ranije“, rekao je Vučić.

On je naveo da je svestan da reforme i mere štednje oseća srednji i siromašni sloj stanovništva koji mu daje podršku i da zna koliko trpe i teško žive, ali i da oni znaju da ne mogu da žive bolje ako ne uredimo državnu kasu.

„Nama svakog meseca 350 miliona evra ode na penzije. Zato se spremam i obavljam neformalne razgovore, a zvanične ću sa MMF-om obaviti u avgustu. Da ti ljudi osete boljitak prvo u prosveti, zdravstvu, policiji i vojsci. To vam je 360.000 ljudi. I da boljitak oseti 1,74 milona penzionera i 1,04 miliona penzionera kojima nismo smanjili penzije. Da im bar povećamo penzije za jedan ili dva odsto“, naglasio je srpski premijer.

“Slučaj Bitići veliki bilateralni problem sa SAD”

Govoreći o slučaju Bitići, premijer je istakao da je to veliki bilateralni problem između Srbije i SAD. Na pitanje da li mu američki zvaničnici u razgovorima direktno pominju koliko je važan slučaj Bitići za odnose Srbije i SAD, Vučić je odgovorio da u razgovorima predstavnici SAD ne idu u detalje, ali je istakao da je taj slučaj veliki bilateralni problem i da nije rešen u proteklih 16 godina.

Na pitanje šta mu je tačno nedavno tokom posete Srbiji rekla pomoćnica američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Viktorija Nuland i da li iza njenih reči da će Rusija tek videti šta Srbiji znači EU stoji nešto opipljivije, premijer je rekao da razgovori sa američkom zvaničnom „nikad nisu jednostavni i laki“.

„Ali, ja volim tu vrstu razgovora. Ne volim te slatke razgovore, jer iz njih izađe samo sirće. Nisu prijatni ti razgovori o Bitićijima…“, dodao je premijer.