U Novoj Varoši više od 60 osoba prijavilo stomačne tegobe

Vesti 18. jul 201512:30 > 13:25
Freeimages/Ralph Kiesewetter

Novovaroškom Domu zdravlja prijavilo se 27 ljudi sa stomačnim tegobama, dok se bolnici u tom gradu do sada javila 41 osoba, ali niko od njih nije hospitalizovan.

Direktorka užičkog Zavoda za javno zdravlje Biljana Mijović rekla je Tanjugu da se uzrok još ne zna i da su analize u toku, ali da niko od pacijenata nije hospitalizovan.

Ona je precizirala da su se građani javili zbog dijareje, povišene temperature i povraćanja.

Mijović je navela da se u ovom trenutku ne može govoriti o epidemiji, budući da su laboratorijske analize u toku.

„Naše ekipe su odmah nakon prijave izašle na teren, uzorkovale vodu, međutim, ne možemo da potvrdimo da je higijenska neispravnost vode uzrok tegoba“, izjavila je Mijović.

Ona kaže da je neophodno obaviti epidemiološko istraživanje, kojim će se utvrditi šta je uzrok ove pojave.

Direktor bolnice u Novoj Varoši Branko Popović rekao je Tanjugu da je do sada u odseku hitne pomoći na odeljenju opšte prakse primljena 41 osoba sa simptomima dijareje i povišene telesne temperature.

„Nakon propisanih terapija svi su pušteni na kućno lečenje, jer nije bilo potrebe za hospitalizacijom“, rekao je Popović i dodao da su analize vode užičkog Zavoda za javno zdravlje pokazale da je ona fizičko-hemijski ispravna.

Popović je dodao da se očekuju bakteriološke i mikrobiološke analize vode.

Osobe koje su se javile za medicinsku pomoć su uglavnom sa područja Nove Varoši, a bolnica ima dovoljne kapacitete i stručno osoblje u slučaju da ova pojava dobije formu epidemije, naglasio je Popović.

Načelnik Opštinskog štaba za vanredne situacije Radivoje Bujišić rekao je ranije danas da se za sada pretpostavlja da je neispravna voda s „Mušine česme“ na periferiji Nove Varoši jer su svi pacijenti koji su primljeni u Dom zdravlja iz okolnog naselja, rekao Bušić.