Kriminalni obračuni u jeku, slučajevi i dalje nerešeni

Vesti 14. jul 201518:39 > 18:52
N1

Poslednji u nizu kriminalnih obračuna, kada je automobil usred bela dana, eksplodirao naočigled brojnih prolaznika, izazvao je veliko uznemirenje javnosti. Od prošle jeseni na ulicama Srbije ubijeno je ili teško ranjeno nekoliko osoba, međutim svi ti slučajevi su i dalje nerešeni.

Kriminalnci više ne biraju ni mesto, ni vreme, ali ne razmišljaju ni o kolateralnim žrtvama. Neki novi Dušan Spasojević, Milan Luković, ovako se potpisuju u želji da dokažu da su sada oni glavni. Deca iz vremena „zemunskog klana“ postala su ozbiljna pretnja, kaže inspektor u penziji Boro Banjac. To potvrđuje i poslednje ubistvo na Bežanijskoj kosi.

„Tu akciju nije mogao izvesti svako, nego baš čovek koji se odlično razume u eksploziv. Na našim prostorima je dosta ljudi koji su prošli ratišta i obučili se za eksploziv. Čini mi se da kriminalci sada baš njih angažuju za prljave poslove“, kaže Banjac.

Novinarka koja prati policijske istrage, Tamara Marković Subota, kaže da su ubistva postavljanjem bombe pod automobil postala češća od 2006. kada je ubijen izvesni Goran Mijatović.

„Oni između sebe znaju vrlo dobro ko je to. Ono što je policiji problem, to je da dođu do tragova u ovakvim slučajevima. Mi, praktično, od Gorana Mijatovića Mite nemamo nijedan slučaj ubistva rešen, a da je izvršen eksplozivnom napravom pod automobilom“, kaže Marković Subota.

Nepoznati su naručioci ili izvršioci i gotovo svih kriminalnih napada koji su se u poslednjih nekoliko meseci dogodili u Srbiji.

Podsetimo, Milan Beko teško je ranjen u novembru prošle godine. Za naručiocem ubistva Nenada Opačića traga se od februara. Od tada tapka u mestu i istraga ubistva Gorana Radomana. Ko i zašto – ta pitanja od maja muče policiju zbog ubistva Teodora Gaćeše. Na spisku nerešenih slučajeva je i Vladimir Karan, teško ranjen u eksploziji džipa u junu i u ponedeljak ubijeni Dragan Jelinović.

Iako se teško dokazuju, motivi ovakvih ubistava dobro su poznati – od preprodaja droge, preko nenaplaćenih dugova, do prevlasti kriminalniih klanova oko teritorije.

Detaljnije u prilogu Jelene Zorić: