Moro: Do kraja godine bar jedno poglavlje

Vesti 14. jul 201517:30 > 17:38
Izvor: Tanjug

Francuska podržava Srbiju u svim reformama koje sprovodi, izjavila je ambasadorka Francuske u Srbiji Kristin Moro, ističući da je Srbija na dobrom putu i da se nada da će do kraja godine biti otvoreno jedno ili više poglavlja.

„Nadam se da će do kraja godine biti moguće da se otvori jedno ili nekoliko poglavlja. Za to treba raditi brzo i mnogo, dosta je urađeno, ali ostaje još administrativnog posla, kako sa srpske, tako i sa strane EU. Nadamo se svi i očekujemo da bude konkretnih rezultata što se tiče dijaloga između Beograda i Prištine“, rekla je Moro gostujući na B92.

Ona je dodala da je važan napredak postignut 29. juna u pregovorima između Beograda i Prištine i da očekuje da se to konkretizuje jednim sporazumom i to veoma brzo.

„Zato je potrebno da se sa obe strane učine napori. Razumem nestrpljivost Srbije koja očekuje znak od EU, evropske integracije će se učiniti, to je sigurno, a što se tiče otvaranja poglavlja, ono što je važno su reforme koje je Srbija preduzela „, kazala je Moro.

Upitana za odnose Srbije i Albanije, ona je kazala da je potrebno vreme da bi se uspostavili stabilni odnosi u regionu.

„Ne samo da mislim da je to moguće već je i neophono. Već sam prisustvovala istorijskim događajima, posetama premijera Beogradu odnosno Tirani. Postoje različite vizije dve zemlje prema Kosovu, taj razmak postoji, ali je to nešto što traje vekovima. Granica dve zemlje je bila neprobojna tokom mnogih godina, a ponovno upoznavanje ne može da se desi preko noći“, ocenila je Moro.

Kako je kazala, Srbija i Albanija su u različitim ritmovima, ali, dodala je „na putu ka EU treba da nauče da se poznaju i komuniciraju“.

Upitana o odnosima Srbije i Francuske, ona je kazala da su odnosi dve zemlje bratski i puni poverenja.

„Prošle godine smo imali nekoliko poseta na visokom političkom nivou, a Francuska je uz Srbiju u svim projektima i izazovima. Kada govorim o projektima, mislim na put ka Evropskoj uniji, a o izazovima mislim na prošlogodišnje poplave. Učestvovali smo u spasavanju i rekonstrukciji. Takode, podržavamo Srbiju u svim reformama“, navela je ambasadorka Moro.