Kosovska vlada ima plan B za Specijalni sud

Vesti 14. jul 201510:22 > 10:24
N1 agencije

Vlada Kosova ima plan B ukoliko kosovska Skupština ne usvoji ustavni amandman kojim bi se stvorila osnova za usvajanje Zakona o Specijalnom sudu, preneo je dnevnik Koha ditore.

„Premijer Isa Mustafa je znao šta je govorio kada je dan ranije dao garancije pomoćnici američkog državnog sekretara Viktoriji Nuland da će Kosovo osnovati Specijalni sud“, piše taj dnenvik. Savetnik premijera za pravna pitanja Besnik Beriša rekao je da premijer Mustafa ima više od jedne alternative za usvajanje amandmana i zakona o specijalnom sudu.

„Ova garancija koja je data od premijera na početku nastavlja i dalje da se manifestuje, jer smatra da to što treba ostvariti ostaje u političkoj volji. Sigurno da ima više od jedne alternative, ali za sada nastavlja da dominira uverenje da se ovo pitanje može rešiti na način kako smo počeli ranije, naravno uz veću posvećenost svakog aktera posebno“, istakao je Beriša.

Pomoćnica američkog državnog sekretara Viktorija Nuland je od najviših zvaničnika Kosova tokom susreta koje je imala u nedelju zatražila da se pre početka godišnjih odmora u Skupštini Kosova usvoji amandman koji će omogučiti donošenje zakona o specijalnom sudu, ili će u suprotnom sud formirati Savet bezbednosti UN.

Kosovski zvaničnici su dali garancije da će amandman biti usvojen.