Stefanović: Plašim se da će izostati ozbiljna istraga napada

Vesti 12. jul 201512:28 > 12:31
Izvor: Tanjug/Danilo Peternek

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović danas je najoštrio osudio izjavu direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tela BiH Mirsada Vilića da odgovornost za napad na srpskog premijera u Potočarima, snose pripadnici njegovog obezbeđenja, odnosno glavni pratilac premijera.

„Sramotna je ocena Vilića da su pripadnici obezbeđenja predsednika Vlade Srbije odgovorni za to što se desilo premijeru Vučiću u Potočarima. Nedopustivo je da Vilić ne pokaže ni trunku odgovornosti i profesionalizma, posebno imajući u vidu činjenicu da je samo zahvaljujući prisebnosti premijerovog obezbeđenja sprečeno ubistvo“, naglasio je Stefanović.

On je konstatovao da je policija Federacije BiH morala da pruži adekvatnu i jednaku zaštitu svim štićenim ličnostima na ovom skupu, navedeno je u saopštenju MUP-a.

„Podsećamo da je zemlja domaćin dužna da obezbedi zaštitu i sigurnost svakog svog gosta, a pogotovu premijera jedne države. Aleksandar Vučić, država Srbija, kao ni njegovo obezbeđenje nisu birali rutu kretanja, neposredno obezbeđenje, kao ni mesto održavanja komemorativnog skupa“, istakao je Stefanović.

On je podsetio da su upravo federalni organi BiH insistirali da oni vrše obezbeđenje premijera Srbije i bilo kakvo saopštenje ili pokušaj prebacivanja odgovornosti ne mogu sakriti ove činjenice.

„Nije posao obezbeđenja da procenjuje da li je bolje da premijera u glavu pogodi flaša ili kamenica, da li je bolje da ga udaraju ili linčuju, već da uradi sve da se tako nešto nikada ne dogodi i da gost u toj državi bude potpuno zaštićen“, poručio je Stefanović.

On je zaključio da je jasno da ovde nema profesionalizma, pa ni iskrenog kajanja zbog pokušaja ubistva premijera Srbije. „Plašim se da će izostati i ozbiljna istraga i da počinioci ovog teškog krivičnog dela, kao i organizatori i inspiratori, nikada neće odgovarati“, zaključio je Stefanović.