Ministarstvo: Spomen-park na mestu posečenog hrasta

Vesti 09. jul 201509:37 > 09:44
N1 info

Hrast-zapis star 600 godina koji se nalazi na trasi Koridora 11, biće posečen, a na mestu gde se nalazio izgradiće se spomen-park, saopštilo je Ministarstvo građevinarstva, infrastrukture i saobraćaja Srbije.

Na trasi auto puta Beograd – Južni Jadran, na deonici od Ljiga do Preljine, u takovskom selu Savinac nalazi se ovaj hrast zbog čega su radovi sa obe strane obustavljeni na 150 metara, jer niko ne želi da ga poseče.

Posle izjave ministarke Zorane Mihajlović da će hrast-svetinja biti posečen i poziva meštana Savinca da ona simbolično označi početak njegovog uklanjaja, iz Ministarstva se saopštava da će ga zameniti spomen-park.

Ističe se da je Republički zavod za zaštitu prirode veštačenjem utvrdio da je hrast na izmaku svoje životne dobi, da verovatno truli u svojoj unutrašnjosti, te da zaštićeni status nije dovoljan da se i očuva.

„Imajući u vidu da bi sečom nestao jedinstveni primerak stabla hrasta i da postoji želja da se zapis i legenda o njemu nastave Ministarstvo je u konačnoj fazi izrade plana malog spomen-parka na novoj lokaciji“, piše u saopštenju.

Predlaže se izgradnja na Savincu ili na prvom odmorištu Koridora, koje je planirano na pet kilometara od mesta sadašnjeg hrasta, gde će se ugraditi konzervirani deo stabla s natpisom kao njegovim simbolom.

Ministarstvo je naglasilo da oko plana u svemu sarađuje s nadlažnim službama i crkvenim vlastima.

„Shodno svojim nadležnostima, uprava Patrijašije u Beogradu konstatovala je da je ovakav pristup Ministarstva realan i verski ispravan“, navodi se u saopštenju.

Predsednik Mesne zajednice na Savincu Miliša Nikolić za agenciju Beta je izjavio da ove sedmice svakodnevno borave razne delegacije i traže saglasnost da se gradi spomen-park.

„Kao pojedinac, to ne mogu da prihvatim i da u ime naroda i vere tako nešto potpišem“, rekao je Nikolić.