Vašington zabrinut zbog mogućeg izlaska Grčke iz evrozone

Vesti 04. jul 201518:05 > 18:08
Tanjug/AP, Manuel Balce Ceneta

Dok većina vlada i institucija Evropske unije priželjkuju da Grci na sutrašnjem referendumu glasaju za program podrške poverilaca grčkog duga i time verovatnu ostavku vlade Aleksisa Ciprasa, evropski mediji javljaju da je Vašington zabrinut i protiv je "Gregzita" - izlaska Grčke iz evrozorone.

Američki predsednik Barak Obama smatra da bi to moglo u izvesnoj meri uzdrmati stabilnost svetske privrede i postojanost EU, ali je Vašingtonu pre svega važna geopolitičke uloga Grčke, članice EU i NATO-a, na veoma ranjivom jugoistočnom rubu Evrope, sučeljenom s ratom protiv islamističkih terorista i Islamske države, talasom ilegalne imigracije koji, krijući u sebi i teroriste, sad ide takođe balkanskom rutom.

Francuski list Mond i španski Pais tako navode da je Vašington zabrinut i zato što je Ciprasova vlada „već ispoljila određeno razumevanje s Rusijom i sarađuje na projektima gasovoda, dok je Kina uložila velika sredstva u luku Pirej, a preko Grčke krenula u izgradnju novog ‘puta svile’ preko Balkana ka EU“.

Vašington smatra da bi „udes“ izlaska Grčke iz zone evra bio opasan i za vojnu komandu NATO-a u istočnom Sredozemlju i, kako predočava Mond, na Kritu je i dalje baza šeste američke flote, a to je sasvim blizu Sirije, Jordana, Libana i Izraela.

Tokom intervencije u Libiji s ciljem da se sruši vlast pukovnika Gadafija, između marta i oktobra 2011, dodaje pariski dnevnik, odatle su kretali američki vojni avioni F-16, a blizu 400 stotine američkih marinaca, prebačenih iz Severne Karoline, tada su stigli u tu bazu, malu luku pored turističkog bisera Hanije.

U evropskim medijima se takođe navode očekivanja mnogih vlada i tela u EU da, bez obzira na ishod referenduma u Grčkoj, s novom vladom u Atini budu nastavljeni, u suštini pokrenuti novi pregovori o rešavaju grčke krize i ogromnog duga.