Tadić: Vučić da ode u Srebrenicu zbog politike iz prošlosti

Vesti 04. jul. 201512:35 > 12:40
Podeli:
Izvor: N1

Vlada Aleksandra Vučića uspešnija je jedino u marketingu, izjavio je u intervjuu za "Danas" bivši predsednik Srbije i lider SDS Boris Tadić.

Tadić kaže da će nemačka kancelarka Angela Merkel u Beograd doneti kristalizaciju novih stavova Berlina, koji bi trebalo da artikulišu nemačke, ali i interese EU i SAD prema prostoru zapadnog Balkana.

On je ocenio da zahtevi Merkelove mogu da idu „ka formalizaciji odnosa dve države Srbije i Kosova“, što je model „dve Nemačke“ i takav stav bi mogao da vodi ka nezavisnom Kosovu sa stanovišta međunarodnih odnosa, bez obzira da li ga Srbija priznaje ili ne.  

„Dakle, očekujem teške razgovore između nemačke kancelarke i srpskog premijera u Beogradu“, kaže Tadić.  

On smatra da je aktuelna vlada napravila ogromne ustupke Briselskim sporazumom, koji je „praktično do sada najviši implicitni akt priznanja Kosova“, a za toliki ustupak smo dobili samo formalni datum otpočinjanja pregovora i nijedno otvoreno poglavlje.  

Prema Tadićevim rečima, suštinski smo usporeni u procesu evropskih integracija, a istovremeno su građani obmanuti da smo napravili neverovatan napredak.  

Tadić kaže da je vlada Aleksandra Vučića uspešnija jedino u marketingu i, povodom pitanja odlaska premijera u Srebrenicu, dodao da ne razume zašto Vučić Srbiju stavlja u situaciju kao da nije izvršila akt izvinjenja, „osim ukoliko sebe ne želi da predstavi kao začetnika tog procesa“.  

Tadić kaže da bi Vučić trebalo da ode u Srebrenicu, ali to bi trebalo da bude njegov lični akt izvinjenja zbog politike koju je zastupao u prošlosti. 

„Nema potrebe da ide ispred Srbije, jer sam ja davno pre njega taj posao obavio. Načinom na koji predstavlja svoj eventualni odlazak u Srebrenicu on takođe učestvuje u podizanju tenzija i vraća Srbiju 10 godina unazad, umesto da iskorači unapred“, rekao je Tadić i dodao: „Zamislite da se svaki kancelar posle Branta izvinjavao, dokle bi to dovelo Nemačku“.  

On takođe smatra da postojanje dva predloga rezolucije o Srebrenici u Savetu bezbednosti UN dovode Srbiju u neodrživu poziciju opredeljivanja, koje će imati neizbežno negativne spoljnopolitičke posledice.