Merkel: Otvaranje poglavlja zavisi od Beograda i Prištine

Vesti 04. jul. 201511:51 > 12:09
Podeli:
Izvor: REUTERS/Fabrizio Bensch

Nemačka kancelarka Angela Merkel je uoči puta u Beograd, rekla da se otvaranje pregovaračkih poglavlja Srbije sa Evropskom unijom povezuje i sa napretkom u odnosima Beograda i Prištine, ali je ukazala i na napredak, koji čine balkanske zemlje.

„Mi smo zahtevali da Srbija i Kosovo razgovaraju jedno sa drugim“, rekla je Merkelova, koja će 8. i 9. jula boraviti u Beogradu i podsetila da su upravo ove sedmice ponovo vođeni sveobuhvatni razgovori sa komesarom za spoljnu politiku EU Federikom Mogerini.

„Ono što pre više godina uopšte nije bilo moguće – da se u jednoj prostoriji sedi i pregovara – danas je moguće. Ima još veoma mnogo da se uradi, ali postoje zaista dobri znaci. I mi pritiskamo da se taj proces ubrza“, rekla je Merkelova, dodajući da se otvaranje prvih poglavlja u pregovorima sa Srbijom povezuje napretkom u odnosima Beograda i Prištine. Ona je takođe rekla i da se mere u vezi sa Kosovom povezuju sa tim da se obe strane trude da idu napred.

Povodom posete albanskog premijera Edija Rame Beogradu u oktobru prošle godine i pitanja o tome da li se nada da će njena poseta doprineti približavanju te dve zemlje, Merkelova je rekla da tu postoji i svetlost i tama. 

„Mi vidimo i svetlost i tamu“, rekla je ona i dodala da je to što je albanski premijer, posle dugo vremena, bio u Srbiji, znak nade.

„Dakle, postoji malo seme nade“, rekla je ona i podsetila da je Nemačka prošle godine organizovala konferenciju o zapadnom Balkanu, a ove godine je to u Austriji.

„Obe zemlje, Albanija i Srbija, rade veoma aktivno, da bi se ciljevi te konferencije i ostvarili“, rekla je Merkelova i dodala da to znači, da se napreduje sa infrastrukturnim projektima, na razmeni omladine i  naučnika.

EU perspektiva za sve zemlje zapadnog Balkana

Izvor : Tanjug/AP

  Nemačka kancelarka će, osim Srbije, posetiti i Albaniju i Bosnu i Hercegovinu i kaže da je svim zemljama zapadnog Balkana data pristupna perspektivau za EU.

„Verujemo da se samo tako mogu rešiti konflikti između tih zemalja. I, pri svim teškoćama koje još imamo, postoji napredak“, ocenila je Merkelova u video-poruci, odgovarajući na pitanja studenta Lukasa Vertenbaha.

„Ukupno se može reći da smo otišli napred, ali da i sada kao i ranije postoje mnogi veliki problemi. Posebno u BiH….. gde politička situacija još stagnira“, kao i da se u Albaniji još puno toga mora učiniti, rekla je ona.

Komentarišući ocenu da su u Srbiji Romi diskriminisani i pitanje zašto je Nemačka, onda, dala status „zemlje sigurnog porekla“ Srbiji, Merkelova je rekla da u prilog takvom statusu govori i to da u Nemačkoj skoro nema azilantnskih zahteva koji su odobreni.

U prilog tome govori i što su Velika Britanija, Francuska i druge evropske zemlje, takođe, označile Srbiju kao „zemlju sigurnog porekla“, kao i to što je Srbija preduzela niz mera koje smanjuju diskriminaciju Roma, ukazala je Merkelova i dodala se, ipak, mora jasno reći da ta diskriminacija još postoji.

Ona je najavila da će u Beogradu i o tome razgovarati.

„Ja ću i o tome pričati“, rekla je ona i dodala da Srbija u ovoj dekadi sprovodi inkluziju Roma, od 2005. do 2015. godine i da, pri tom, postoji i ceo niz evropskih fondova, posvećenih upravo uklanjanju takve diskriminacije.

 „Nije samo Srbija ta, gde je položaj Roma težak, tu su i druge zemlje“, rekla je Merkel i podsetila da je sa šefom kosovske vlade nedavno o tome u Berlinu razgovarala, „pošto takođe i tamo postoji velika diskriminacija“. 

Odgovornost za situaciju na Balkanu

Na konstataciju da je između Albanije i Srbije Kosovo, koje Srbija nije priznala i pitanje o odgovornosti EU za situaciju na Balkanu i šta EU tamo može da učini, Merkel je rekla da EU tamo snosi odgovornost.

„Mi, tamo snosimo odgovornost. Želim da podsetim na to da su stotine vojnika na Kosovu, kako bi se napetost između Albanaca na Kosovu i srpske manjine smanjila“, rekla je Mekrel i dodala da postoji i Euleks misija.

„I mi smo se tamo uvek veoma angažovali za sigurnost. Mi smo zahtevali da Srbija i Kosovo razgovarju jedno sa drugim“, rekla je Merkel i podsetila na razgovore koji su ove sedmice vođeni sa komesarom za spoljnu politiku EU Federikom Mogerini.