Kirbi: Možda bude i peta i šesta verzija rezolucije

Vesti 03. jul. 201509:13 > 12:20
Podeli:
Izvor: Tanjug/Marko Đoković

Ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi izrazio je nadu da će se doći do rezolucije o Srebrenici koja bi bila prihvatljiva i za Srbiju.

„Zato imamo predlog rezolucije broj četiri, ko zna, možda bude i peta ili šesta verzija“, rekao je Kirbi Tanjugu.

Kirbi je podsetio da je Haški tribunal okarakterisao događaj u Srebrenici kao genocid i da je njegova vlada tu odluku podržala, ali je istakao da je žrtava bilo svuda u regionu i da su stradali i Srbi i Hrvati i Muslimani.

Ideja je, navodi Kirbi, da pokušamo da razumemo šta se desilo u prošlosti, da je bilo dosta žrtava, kao i da se nastavi proces pomirenja.

„Ideja je da prihvatimo prošlost i izvučemo pouke, jer niko ne želi da se takve stvari ponove“, rekao je američki ambasador.

Navodeći da je bilo promena u predlogu rezolucije, ambasador je rekao da su, između ostalog, ublažene formulacije o silovanju dečaka.

Kirbi je istakao da međunarodna zajednica „mora da se kloni prebrojavanja“.

„Srebrenica je bila specifična, ali bilo je i Srba koji su ubijeni u istoj oblasti. Zato treba da nastavimo proces pomirenja, ali i da razumemo da je Srebrenica bila užasan događaj“, rekao je Kirbi.

O dijalogu: Za tango je potrebno dvoje

Kirbi kaže da u dijalogu Beograda i Prištine mora da postoji kompromis jer je „za tango potrebno dvoje“.

Kirbi je Tanjugu, upitan da prokomentariše briselski dijalog u svetlu poslednjih poruka nemačke kancelarke Angele Merkel da mora da postoji kompromis, rekao da obe strane moraju da pokažu spremnost za kompromis, jer je to suština pregovora. Sličnu metaforu upotrebio je i premijer Vučić, na konferenciji za novinare, a pred pregovore u Briselu.

„Merkelova ne govori da morate da odlučite ovo ili ono, već da sednete i razgovarate jedni sa drugima. I jasno je i za Srbiju i za Kosovo da mora da postoji kompromis na obe strane, ne samo na jednoj. To je ono što ljudi moraju da zapamte. To je suština pregovora“, rekao je Kirbi.

Ambasador je rekao da mu je bilo drago da vidi da je visoka predstavnica EU Federika Mogerini uložila dosta vremena kako bi dve strane približile stavove.

„Sad je potrebno da uradite još samo malo“, rekao je Kirbi.

Evropski parlament će sledeće nedelje obeležiti dvadesetu godišnicu zločina u Srebrenici, ali neće donositi posebnu rezoluciju o tome, saopšteno je u pres službi EP.

„Srbija ima još posla da obavi“

Kirbi je izjavio je da Srbija, kao i svaka druga država, treba da nastavi da radi na postizanju svojih ciljeva, među kojima su evropska budućnost i ekonomske reforme.

Kirbi je Tanjugu, posle prijema povodom Dana nezavisnosti, na kojem je u govoru poručio da ima još posla koji bi Srbija trebalo da obavi, rekao da to nije bila kritika, jer svaka zemlja ima ciljeve na čijem ostvarenju treba da radi.

 „Vidite koliko se promena desilo u mojoj zemlji u poslednje dve nedelje, kad je Vrhovni sud doneo veoma važnu odluku (prema kojoj parovi imaju pravo na istopolne brakove)“, rekao je Kirbi.

On je naveo da Srbija posvećena evropskoj budućnosti, kao i sprovođenju ekonomskih reformi, kao i da treba da nastavi da radi na tome.

„To vaša vlada zna i vlada radi na tome“, rekao je Kirbi.

Američki ambasador, koji je napomenuo da će ovogodišnja proslava Dana nezavisnosti verovatno biti i njegova poslednja u Beogradu, s obzirom na to da mu ističe mandat, navodi da je tokom mandata veoma uživao u Srbiji.

„Veoma sam uživao u Srbiji. Volim ljude, volim ovu zemlju, sviđa mi se vaša hrana, iako su neka jela pomalo teška, ipak me podsećaju na bakinu kuhinju“, rekao je Kirbi.