Kirbi: Srbija je prigrlila demokratiju

Vesti 02. jul 201518:09 > 18:10
Tanjug/Oksana Toskić

Svečanim prijemom u rezidenciji američkog ambasadora u Beogradu obeležen je Dan nezavisnosti SAD.

Ambasador SAD Majkli Kirbi rekao je da je Dan nezavisnosti, odnosno 4. jul, obeležava trenutak koji predstavlja suštinu američke istorije, demokratije i identiteta.

„Ovaj dan je, kako je to rekao predsednik (Barak) Obama, dan kada se sećamo odvažnog i smelog čina objave Deklaracije (nezavisnosti) iz koje je rođena naša nacija“, rekao je Kirbi.

Na svečanom prijemu on je podsetio na reči predsednik Abrahama Linkolna da vlada naroda, za narod i od naroda neće nestati s lica zemlje.

„I upravo je demokratija vrsta vladavine koju je i Srbija prigrlila. Zahvalan sam na svemu što sam postigao sa svojim prijateljima i kolegama u Srbiji koji su istinski posvećeni demokratskoj i evropskoj budućnosti Srbije. Ima još posla koji treba obaviti, ali Srbija može da računa na SAD kao na svog partnera i prijatelja“, rekao je Kirbi.

On je zahvalio prisutnima što su se pridružili u obeležavanju „najvažnijeg dana“ u istoriji SAD i dodao da je današnji dan za njega i njegovu suprugu poseban jer je to verovatno njihova poslednja proslava Dana nezavisnosti u Beogradu.

U rezidenciji amberičkog ambasadora izložene su fotografije izuzetnih Srba koji su se odselili u SAD i postali državljani te zemlje, kao i Amerikanaca srpskog porekla.

Svečanom prijemu su prisustvovali predsednik Tomislav Nikolić, premijer Aleksandar Vučić, predsednica Skupštine Maja Gojković, patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej, ministarka zadužena za evropske integracija Jadranka Joksimović, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, gradonačenik Siniša Mali, pripadnici diplomatskog kora i javnog života.