Iz regiona najviše boraca s Kosova ratuje za IS

Vesti 02. jul. 201514:36 > 14:50
Podeli:
Izvor: REUTERS/Rodi Said

Na ratištima Sirije i Iraka najviše je, kada se pogleda region, ratovalo boraca sa Kosova, pokazao je Izveštaj autora Špenda Kursanija iz Prištine, koji je predstavljen u Beogradu.

Kako se navodi, zanemarene grupe su u najvećem riziku da „postanu plen terorista“, odnosno Islamske države.

Na njihovu masovnost utiču različiti faktori, navodi se, između ostalog, u izveštaju ““Učešće dobrovoljaca sa Kosova na ratištima u Siriji i Iraku – uzroci i posledice“”.

„Najpre su to spoljni uticaji, odnosno ideologija koja privlači, pre svih, mlade ljude i one koji su novi u religiji, ali i siromašan obrazovni sistem na Kosovu i nespremnost sekularnih porodica da prihvate religioznost svojih članova“, naveo je Kursani za Tanjug.

Takođe, na Kosovu, kao i drugde u svetu većina je regrutovana posredstvom interneta, gde su i podvrgnuti „ispiranju mozga”“, naveo je.

Ambasador Norveške u Srbiji Nils Ragnar Kamsvag ocenio je da Evropa mora da pronađe strategiju pomoću koje će da spreči regrutovanje boraca, kao i da je veoma važno imati otvoren dijalog o bezbednosti u regionu.

Prema rečima direktorke Beogradskog centra za bezbednosnu politiku Sonje Stojanović Gajić, neki od nalaza ove studije relevantni su za vlasti u Srbiji, a to je zaključak da su grupe koje su zanemarene u društvu više od drugih izložene riziku da postanu plen terorista, odnosno Islamske države.

“Ova studija pokazuje da su to na Kosovu pre svih ljudi iz zabačenih ruralnih sredina u kojima je veoma nizak nivo razvoja i mladi ljudi”, kazala je Stojanović Grujić.

Prema njenim rečima ne treba sve kod kojih se prepozna rizik tretirati jednako, već treba ući u dijalog i videti ko može da se pokaje, jer je doneo privremenu odluku, a ko je stvarna pretnja.

Najviše boraca koji dobrovoljno odlaze u Irak i Siriju u odnosu na broj stanovnika su sa Kosova (125 na milion stanovnika) zatim iz Bosne i Hercegovine (85) Belgije (42) Albanije (30) i Danske (27) dok je apsolutno najveći broj otišao iz Rusije (1.500) i Francuske (1.200).