Poziv političarima da se priključe akciji #sedamhiljada

Vesti 02. jul. 201512:41 > 19:07
Podeli:
Izvor: N1

Poslanici i članovi vlade biće pozvani da se priključe akciji #sedamhiljada - inicijativi da se i u Beogradu simbolično obeleži 20. godišnjica genocida u Srebrnici. Akcija, čiji je cilj suprotstavljanje pokušajima da se genocid ospori, dobila je i podršku nevladinih organizacija.

Akcija pokrenuta preko haštaga (#) na Tviteru dobila je podršku nevladinih organizacija. Kažu da nije bitno koliko će se njih pojaviti na platou Narodne skupštine, već je cilj da pokažu solidarnost.

Direktor Centra za praktičnu politiku Dragan Popović smatra da je akcija bitna ne samo zbog solidarnosti sa žrtvama, već i zbog budućnosti.

„Mislim da je na prvom mestu solidarnost sa žrtvama, jer solidarnost kao vrednost ovom društvu nedostaje. A druga stvar, Srbija je oglašena odgovornom zato što nije sprečila i mislim da je neophodno da se kao građani jasno odredimo prema politici koja je u to vreme vladala u Srbiji i regionu. Ta poruka je bitna ne samo zbog žrtava, ne samo zbog nas, već i budućnosti i temelja na kojima treba da se gradi ovo društvo“, izjavio je Popović.

I uprkos ekstremnim reakcijama na pominjanje Srebrenice, ali i pretnjama koje su dolazile što organizatorima, što onima koji akciju podržavaju, nekoliko stotina ljudi je rešeno da 11. jula bude ispred Skupštine.

Brojevi se dodeljuju od 7.000 unazad, i svi oni koji su brojeve dobili trebalo bi da se 11. jula u 11.07 okupe ispred Skupštine Srbije. Ono što bi moglo da ugrozi celu akciju jeste zabrana okupljanja ispred Skupštine tokom trajanja zasedanja.

Opširnije u prilogu Jelene Sotirović: