Nezadovoljavajuća zaštita podataka na internetu

Vesti 02. jul. 201512:15 > 12:23
Podeli:
Izvor: N1

Stanje zaštite podataka o ličnosti u oblasti elektronske komunikacije, posebno internet usluga, vrlo je zabrinjavajuće, ocenio je Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić.

Šabić je predstavio Izveštaj o nadzoru nad sprovođenjem i izvršavanjem Zakona o zaštiti podataka o ličnosti od strane operatora elektronskih komunikacija koji pružaju usluge pristupa internetu i internet usluge, u kojem je stanje u toj oblasti ocenjeno kao nezadovoljavajuće, za šta je, zbog normativne neuređenosti i odsustva adekvatnih mera, odgovorna država.

Kako bi se stanje popravilo i otklonili uočeni nedostaci, poverenik će Vladi Srbije i Skupštini uputiti predlog preporuka, među kojima su i neke koje je već davao.

Šabić preporučuje donošenje nove Strategije zaštite podataka o ličnosti i Akcionog plana za sprovođenje strategije, novog Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, kao i novi ili izmene postojećeg Zakona o elektronskim komunikacijama.

Šabić je preporučio i uspostavljanje efikasnog sistema inspekcijskog nadzora nad primenom Zakona o elektronskim komunikacijama.

Poverenik dodaje da je potrebno usvojiti i odgovarajuće izmene zakonskih rešenja radi uspostavljanja sistema zakonitog presretanja elektronskih komunikacija i pristupa zadržanim podacima kroz formiranje jedinstvenog nacionalnog centra kojem bi svi ovlašćeni državni organi dostavljali zahteve za presretanje komunikacija.

Nacionalni centar ujedinio bi postojeće paralelne tehničke mogućnosti različitih agencija i policije u jednu, nacionalnu agenciju koja bi kao svojevrsni „provajder“ pružala tehničke usluge neophodne za presretanje komunikacija i drugih signala svim autorizovanim korisnicima, kao i pristup zadržanim podacima, naveo je Šabić.