Akcija “Vinetu”: Postupci protiv osmoro srpskih državljana

Vesti 01. jul. 201517:23 > 17:25
Podeli:
Izvor: Policija

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije i Tužilaštvo za organizovani kriminal dali su značajan doprinos jednoj od najefikasnijih međunarodnih akcija u borbi protiv krijumčarenja narkotika, istaknuto je na konferenciji u Madridu.

U akcijama pod nazivom „Vinetu“ zaplenjeno je tri i po tone kokaina, oko 10 miliona evra u gotovini i uhapšeno 69 osoba osumnjičenih za trgovinu narkoticima, a rezultat je ostvaren zajedničkim radom srpske, britanske, nemačke, španske, portugalske, australijske, hrvatske i crnogorske policije, navodi se u saopštenju MUP-a.

U Srbiji je više od godinu dana vođena operativna obrada i predistražni postupak. Na osnovu prikupljenih podataka zaplenjena je velika količina kokaina, koji se dovodi u vezu sa srpskim državljanima, osumnjičenim da su učestvovali u krijumčarenju više od 2,4 tone kokaina, od ukupne zaplenjene količine, ističe se u saopštenju.

Pojedinačno najveće zaplene realizovane su na jahtama „Amsterdam“ i „Martela“, a u vezi sa tim pokrenuti su krivični postupci protiv srpskih državljana: N. D. (63), G. P. (63), D. V. (49), D. Ž. (55), S. J. (41), S. V. (46), N. P. (34) i I. G. (30).

Kodni naziv sprovedene akcije dat je po imenu vođe organizovane grupe čije ime je Vinetu, inače crnogorski državljanin koji je živeo i radio u Španiji.

Ocena svih država koje su aktivno učestovale u presecanju ovog krijumčarskog kanala, bila je da su svi partneri u velikoj meri doprineli da njihov zajednički rad rezultira jednom od najvećih zaplena kokaina u Evropi i uspešnom otkrivanju i procesuiranju pripadnika ove organizovane kriminalne grupe.

Na konferenciji je istaknuto da su izuzetno veliki doprinos dali partneri iz Srbije, a posebno ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Na konferenciji su učestvovali Dijana Hrkalović, zamenica šefa Kabineta ministra unutrašnjih poslova, Dejan Kovačević, načelnik Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK) MUP-a Srbije i Miloko Radisavljević, tužilac za organizovani kriminal.