Krećete za Grčku? Evo šta treba da znate

Vesti 01. jul 201509:48 > 09:53
N1 info

Svi građani koji planiraju da idu na letovanje u Grčku trebalo bi da ponesu dovoljno gotovine i da gorivo natoče pre ulaska u tu zemlju, savet je pomoćnice ministra trgovine i turizma Renate Pindžo.

Gostujući u Novom danu na N1 televiziji, Pindžo je izrazila nadu da će ovaj prvi udar panike u Grčkoj proći bez posledica po turiste jer je i njihova Vlada izdala brojna saopštenja koja se tiču garancija za same turiste.

Ona je podsetila da je Grčka najpopularnija letnja destinacija za Srbe ali da oni koji idu u sopstvenom aranžmanu treba da prate sve informacije, povedu računa o tome da ponesu dovoljno gotovine i da se ne oslanjaju na bankomate i kartice.

Takođe, kako je istakla, trebalo bi da budu racionalni kada je reč o potrošnji goriva, da napune rezervoare pre ulaska u zemlju i da ne idu od jedne do druge plaže autom i tako dovedu sebe u situaciju da nemaju goriva za povratak. Ipak, ta odluka je na njima, kaže Pindžo.

Ona ističe da je manji problem sa onim turistima koji idu avionom i imaju uplaćene aranžmane u nekom hotelu.

Kada je u pitanju odlazak preko agencija i odustajanje od aranžmana, Pindžo kaže da, kako sada stvari stoje u Grčkoj, nema elementa zašto bi neko odustao od letovanja. Ipak, upozorava građane da pažljivo pročitaju program putovanja i uslove i provere šta piše oko povraćaja novca i odustajanja.

Kriza u Grčkoj podsticaj za domaći turizam

Na pitanje da li ova kriza u Grčkoj može ići u prilog Srbiji i domaćem turizmu, pomoćnica ministra tragovine i turizma kaže da će možda imati uticaj na deo građana koji još nije odlučio gde će da provede svoj godišnji odmor.

Naši građani ne odustaju lako od destinacija koje su izabrali i to smo videli čak i na primeru Tunisa prošle nedelje, rekla je Pindžo i dodala da će ova dešavanja u Grčkoj možda uticati na deo građana koji još nisu uplatili odmor da ostanu ovde, upoznaju neke nove destinacije i shvate da je Srbija prelepa turistička destinacija.

Prema njenim rečima, očekuje se da ove godine bude bolja letnja sezona u Srbiji, možda čak i rekordna turistička sezona ako se imaju u vidu brojke za prvih pet meseci.

Govoreći o akciji „Moja Srbija“ ona je istakla da je završeno prijavljivanje ugostitelja, da se sređuje lista i da ih je do jutros bilo 230. „Tu su 52 hotela, 23 specijalne bolnice, kampovi, odmarališta sa svih destinacija… U petak se sastavlja lista i postavićemo je na sajt ministarstva. Od ponedeljka građani na šalterima pošta mogu da predaju dokumentaciju sa potvrdom o rezervaciji i da dobiju vaučer“.