Vučić: Borimo se za Zajednicu srpskih opština

Vesti 30. jun 201522:14 > 22:25
Tanjug/Sava Radovanović

Premijer Aleksandar Vučić smatra da je u razgovorima u Brisleu po pitanju telekomunikacija postignuto i više nego što smo očekivali, ali je, istakao je, po pitanju Zajednice srpskih opština - "borba u toku".

Vučić je, gostujući na TV Pink, rekao da Prišština žželi da ZSO bude na nivou nevladine organizacije, bez javnih ovlašćenja, i da zajednica, maltene, praktično ima manja prava nego što ih imaju opštine.

Kako je objasnio, i u Briselskom sporazumu piše, u tački 4 da opštine imaju pravo da određena kolektivna prava prebace na ZSO, a da se i ne govori o pravima u oblasti urbanizma, prosvete, zdravstva.

On je dodao da se u poslednjoj rundi dijaloga postiglo to da imamo pravo na „ozbiljno finansiranje ZSO“, što je, istakao je, veoma važna stvar.

Vučić nije mogao da precizira kada će se razgovori nastaviti, ali je ponovio da Srbija jeste za dijalog, za kompromis, ali da određene granice ne možemo da pređemo. Odbio je, kako je rekao, da nas „uvuku u neverovatnu priču“ oko mosta na Ibru.

Premijer je rekao da prištinska delegacija traži da se skloni Park mira i dodao da su Srbi uplašeni, da negativno reaguju na otvaranje mosta za saobraćaj, te podsetio da pri tom postoje još dva mosta koja su otvorena za saobraćaj.

Govoreći o energetici, Vucić je naveo da ne pristaje i da nikada neće potpisati ništa čime bi se predala imovina Srbije.