Potpisan Memorandum o zaštiti granica

Vesti 30. jun 201520:36 > 20:42
Janos Marjai/MTI via AP

Ministri unutrašnjih poslova Srbije, Austrije i Mađarske Nebojša Stefanović, Johana Mikl-Lajtner i Šandor Pinter potpisali su u Budimpešti Memorandum o saradnji u zaštiti granica.

Dogovor predviđa zajedničke patrole na srpsko-mađarskoj, odnosno srpsko-makedonskoj granici, intenziviranje grupa za borbu protiv organizovanog prebacivanja migranata, kao i uspostavljanje posebnih punktova za kontakt u sve tri zemlje.

Ministri unutrašnjih poslova zatražili su od Evropske komisije veću finansijsku podršku i za Fronteks, kao i pojačavanje fokusa na balkansku, umesto mediteransku rutu, prenosi APA.

Mikl-Lajtner je, na zajedničkoj konferenciji za štampu, istakla da je neprestajući talas migranata Austriju doveo do „granica preopterećenosti“.

Ona je ukazala da je do sada 40.000 osoba obuhvaćeno programom pomoći migranata, i da se očekuje da bi se broj mogao u skorije vreme povećati na 70.000. Stefanović je podvukao da Srbija želi da preuzme deo tereta kada je reč o migrantima.

Mađarska je proteklih nedelja dospela u žižu interesovanja međunarodne javnosti najavom podizanja ograde od četiri metra na granici sa Srbijom, kao i željom da obustavi primenu Dablinskog sporazuma, što bi značili da Budimpešta ne bi prihvatala migrante koje bi druge zemlje proterale, a koje su po prvi put kročile na tlo EU baš u Mađarskoj.