(Ne)opravdana očekivanja od pregovora u Briselu

Vesti 30. jun. 201518:41 > 18:52
Podeli:
Izvor: N1

U Prištini u vlasti iznenađenje, a u opoziciji zadovoljstvo što je runda pregovora u Briselu završena bez rezultata.

Očekivanja da će poslednja runda pregovora između Prištine i Beograda u Briselu biti završena konkretnim rezultatima nisu se pokazala opravdanim.

Slobodan Petrović iz Srpske liste kaže da je bio iznenađen što, uprkos najavama, nije došlo do konačnog približavanja stavova i potpisivanja sporazuma o pitanjima koja su se nalazila na dnevnom redu pregovora.

U kosovskoj opoziciji smatraju da izostanak dogovora predstavlja pozitivnu vest.

„Smatram da dijalog treba kao početnu tačku da ima međusobna priznanja. Dosadašnji dijalog je iscrpljen, iscrpljena je energija, nema rezultata, nove tenzije rastu, političari ga koriste za unutrašnju upotrebu. U međuvremenu, ne događa se puno ili ništa u smislu funksionisanja dve zemlje kao susedske države, koje treba da ispune neke kriterijume kako bi krenule napred“, smatra Donika Kadaj Bujupi iz Alijanse za budućnost Kosova.

„Nepostizanje dogovora u ovom slučaju je dobra vest za Kosovo, jer su pregovori, polazeći od premisa kojima su počeli, svakako štetni za Kosovo, kao što su bili i prethodni dogovori, polazeći od onog iz aprila 2013.godine, do onog o pravosuđu, koji je postignut početkom ove godine. Pregovore treba prekinuti i ne dozvoliti da oni proizvode bilo kakve dogovore“, kaže Visar Imeri iz pokreta Samoopredeljenje.

Premijer Kosova Isa Mustafa je odmah nakon završetka briselske runde pregovora otputovao za Berlin, gde na poziv nemačke kancelarke Angele Merkel boravi u zvaničnoj poseti.

Pogledajte prilog Zane Cimili.