Joksimović: Čeka se sveobuhvatni dogovor sa Prištinom

Vesti 30. jun. 201518:01 > 19:10
Podeli:
Izvor: N1info

Koliko su Beograd i Priština zapravo približili stavove o spornim pitanjima videće se po tome za kad će biti zakazana nova runda dijaloga, ocenjuje direktorka Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović.

„Što bude bliža sledeća runda to će značiti da su pregovori blizu dogovora“, rekla je ona gostujući u Dnevniku N1 dodajući da je rano  dati krajnju ocenu kakvi su rezultati jučerašnjih pregovora u Briselu ali da se čini da je do napretka u dijalogu došlo.

Izgleda, kako je navela, da se čeka da se postigne sveobuhvatni dogovor kako bi sva četiri otvorena pitanja, zaokružena.

Komentarišući uslovljavanje napretka u EU integracijama normalizacijom odnosa Beograda i prištine ona je podsetila da je već duže vreme jasno da od napretka dijaloga i normalizacije odnosa zavisi otvaranje pregovora sa EU. Prvo poglavlje koje bude otvoreno biće upravo poglavlje 35 koje se tiče Kosova a zatim 23 i 24.

U ovom trenutku se čini da je svim stranama stalo da do dogovora dođe. Našoj javnosti je malo poznato da je 22. juna trebalo da dođe do potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Kosova sa EU ali da je odloženo upravo zbog pregovoračkog procesa i činjenice da u kosovskom parlamentu nije donet zakon o formiranju Specijalnog suda!, navela je Aleksandra Joksimović.

Prema njenim rečima, i kosovska strana je zainteresovana za napredak a sa treće strane EU želi da se pokaže kao faktor stabilizacije u regionu naročito posle krize u Makedoniji koja je određenu odgovornost za to prebacila na EU.