Angela Merkel iznela Mustafi tri nemačka uslova za Kosovo

Vesti 30. jun 201515:55 > 16:07
Tanjug/AP, Markus Schreiber

Nastavak dijaloga sa Beogradom, postizanje neophodnih kompromisa i uspostavljanje Specijalnog suda su tri uslova koje je nemačka kancelarka Angela Merkel iznela premijeru Kosova Isi Mustafi, prenosi Koha.net.

Imamo veliki interes za postizanje fer dogovora. Kompromisi su potrebni na obe strane, ne samo Kosova, već i Srbije.

Jučerašnja runda pregovora Beograda i Prištine u kojoj su učestvovali premijer Srbije Aleksandar Vučić i Mustafa uz posredovanje visoke predstavnice EU Federike Mogerini u Briselu završena je bez dogovora.

Ona je dodala da dalje njihovo približavanje Uniji zavisi od napretka u dijalogu Beograda i Prištine.

„Samo ako tu postoji napredak, postojaće napredak i u vezi sa njihovim približavanjem Evropskoj uniji“, poručila je nemačka kancelarka.

Kako je prenela prištinska Koha Ditore, Merkel je Mustafi ponovila stav Berlina da ne postoji nikakva šansa da se stanovnicima Kosova odobre zahtevi za azil, a kosovski premijer, kako se navodi, rekao da je na sastanku bilo reči „o bilateralnim odnosima dveju država, situaciji na Kosovu i odnosima sa EU“.

„Razgovarali smo o suštinskim pitanjima koja okupiraju Kosovo i EU, o pitanjima razvoja, evropskim integracijama i borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, kao jednom od kriterijuma koje treba ispuniti za liberalizaciju viznog režima“, rekao je Mustafa.

Koha navodi i da je nemačka kancelarka Mustafi predočila da su nastavak dijaloga, neophodni kompromis i formiranje specijalnog suda za zločine koje je počinila OVK zahtevi koje Kosovo mora da ispuni.