Razbijen narko klan u Španiji, među uhapšenima i Srbi

Vesti 30. jun. 201514:57 > 17:09
Podeli:
Izvor: Policija

Španska policija zaplenila je 3,5 tona kokaina i 9,3 miliona evra i razbila međunarodnu grupu krijumčara droge, među kojima ima i Srba, saopšteno je u Madridu.

U operaciji „Vinetu“ uhapšeno je 69 osoba, od toga 15 je uhapšeno u Srbiji, Crnoj Gori i Hrvatskoj, 26 u Španiji, a 28 u Portugaliji, saznaje N1.

Kako je saopšteno, sedište grupe je bilo u Madridu, a za uvoz droge pomorskim putem iz Latinske Amerike bili su zaduženi Srbi, „bivši pripadnici vojske“.

Kako je saopštila španska policija, u akciji su učestvovali i vojna mornarica i poreske vlasti, kao i pripadnici policije Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Portugala, Australije, Velike Britanije i Nemačke.

Među uhapšenima u Madridu je i vođa kartela, koji je u javnosti bio poznat kao fudbalski menadžer i čovek koji živi u luksuzu, a u madridskoj vili u kojoj je živeo pronađeno je 773.000 evra u kešu.

Kako navodi španska agencija EFE, kartel je drogu prebacivao kroz četiri pomorska kanala, a grupa je imala i organizovanu mrežu kompanija za transfer i pranje novca, mahom u Portugalu gde su sarađivali i sa pojedinim bankarima.

Radisavljević: Srbi među vođamagrupe

Tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević kaže da su u današnjoj akciji španske policije aktivno učestvovali i srpski nadležni organi odnosno tužilaštvo za organizovani kriminali Služba za borbu protiv organizovanog kriminala.

U akciji su uhapšeni i srpski državljani koji su bili visoko pozicionirani u strukturi te organizovane krimimalne grupe, rekao je Tanjugu Radisavljević iz Madrida.

„Koliko je značaj njihovog delovanja govori i podatak da je po nadimku jednog od njih i dobila naziv „Vinetu“‘, rekao je tužilac.

Kako N1 nezvanično saznaje, akcija je dobila ime po Podgoričaninu Vinetu Strugaru koji je prošlog maja ubijen u centru Podgorice zajedno sa svojim telohraniteljem. 

Članovi ove bande krijumčarili su drogu iz Latinske Amerike u Evropu preko Španije, a operisali su u Dominikanskoj Republici, Brazilu, Peruu, Kolumbiji i Venecueli, a zatim i u Evropi – Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Mađarskoj i Holandiji.

Kako se navodi, Madrid i Valensija su bili baze i „odskočna daska“ za drogu, bivši vojnici iz Srbije su bili zaduženi za pomorske kanale krijumčarenja droge, a u Lisabonu, Madridu i Vigu se odvijalo plaćanje proizvođačima narkotika u Americi i pranje novca.

Policijski zvaničnici u Španiji su rekli da je operacija „Vinetu“ jedna od najvažnijih u poslednjih nekoliko godina.

Istraga je trajala dve godine, a osim 3,5 tona kokaina i novca, ukupno je zaplenjeno i pet automobila, četiri broda, motocikl, oružje i 332 stabljike marihuane.

MUP Srbije: Izuzetni rezultati zajedničke akcije

Zamenica šefa Kabineta ministra unutrašnjih poslova Dijana Hrkalović izjavila je da je današnja akcija pokazala opredeljenost Srbije da pitanje bezbednosti rešava zajedno sa partnerima na globalnom nivou.

“Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović insistira da srpska policija međunarodnu saradnju ostvaruje na najvišem nivou. Rezultati naše zajedničke akcije su izuzetni, pre svega, po količinama zaplenjenih narkotika, gotovog novca, kao i broja uhapšenih osoba“, istakla je zamenica šefa Kabineta, navodi se u saopštenju MUP-a Srbije.

Hrkalović je između ostalog navela i da je iskazan visok nivo profesionalnosti, upornosti i sposobnosti da se na pravi način obrade dobijene informacije, da je metodologija korišćena u radu u mnogim aspektima bila inovativna i da će poslužiti na budućim predmetima.

„Sve informacije dostavljane su preko oficira za vezu Nacionalnoj kriminalističkoj agenciji Velike Britanije, kao glavnom koordinatoru. Istovremeno sa Tužilaštvom za organizovani kriminal, korišćenjem specijalnih istražnih metoda, počelo se sa prikupljanjem dokaza, kao i vođenjem finansijskih istraga protiv osoba obuhvaćenih obradom“, kazala je ona.

Zamenica šefa Kabineta je dodala da se Srbija bespoštedno bori protiv organizovanih kriminalnih grupa koje su uspele da razviju mrežu trgovine drogom kako na prostoru Južne Amerike, tako i u zemljama Zapadne Evrope i stvore organizacije koje ne poznaju verske, nacionalne, kulturološke ili bilo kakve druge barijere.

„Imajući u vidu da je trgovina narkoticima jedna od najvećih pošasti savremenog društva, jasno je da joj se samo jakom regionalnom i međunarodnom saradnjom može stati na put. Razmena podataka na svim nivoima od nacionalnog, preko regionalnog, do međunarodnog, može dovesti do velikih zaplena, razbijanja organizovanih kriminalnih grupa i oduzimanja velike imovine“, naglasila je Hrkalović.

Srbija prema rezultatima u borbi protiv narko-dilera predstavlja lidera Zapadnog Balkana, a kvalitet rada i stručna osposobljenost srpskih policajaca uklapa se sa visokim međunarodnim strandardima koji postoje na polju borbe protiv trgovine narkoticima, rekla je ona.