Dačić: Dijalog sa Prištinom nema alternativu

Vesti 30. jun. 201514:55 > 14:58
Podeli:
Izvor: Tanjug/Oksana Toskić

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je tokom skupa "Prijatelji Srbije" u Evropskom parlamentu, da će Srbija nastaviti konstruktivno da pristupa dijalogu sa Prištinom i pored izostanka dogovora na sinoćnoj rundi razgovora.

„Svesni smo značaja koji proces normalizacije ima za evropske integracije Srbije“, rekao je Dačić uoči skupa u sedištu EP u Briselu, podsećajući da Nemačka insistira da se kao prvo otvori poglavlje 35 pregovaračkog procesa, koje je vezano za Kosovo.

„Nastavićemo konstruktivan prilaz dijalogu, jer on nema alternativu“, kazao je šef srpske diplomatije.

Osvrćući se na jučerašnju maratonsku rundu razgovora sa predstavnicima Prištine u kabinetu visoke predstavnice EU Federike Mogerini, Dačić je ukazao da do finalnog dogovora nije došlo jer prištinska strana nije htela da sprovede neke delove Briselskog sporazuma, naročito u vezi sa formiranjem Zajednice srpskih opština.

„Srbija se do samog kraja držala principijelnih stavova koji su svi bili zasnovani na Briselskom sporazumu. U tome je razlika između nas i prištinske strane“, kazao je on, dodajući da je i Mogerini rekla da je formiranje ZSO ključno za primenu Briselskog sporazuma.

Obraćajući se učesnicima skupa, kome je prisustvovao veliki broj poslanika EP, Dačić je istakao privrženost Srbije evropskim integracijama, uprkos brojnim preprekama na tom putu.

„Kada jednog dana Srbija postane članica EU, verujem da neće maltretirati ni jednu zemlju kandidata koji želi da uđe“, rekao je Dačić, ali je dodao da bi voleo da vidi kako bi stare članice prošle na „sistematskom pregledu“ kome se podvrgavaju zemlje kandidati.