Kosovska policija: Albanski džihadisti planiraju napade

Vesti 30. jun. 201514:13 > 14:18
Podeli:
Izvor: N1

Tradicionalni koncert, koji se svakog 4. jula održava u Prištini povodom Dana nezavisnosti SAD, ove godine će najverovatnije biti otkazan zbog navodno najavljenih terorističkih akcija koje na kosovske institucije pripremaju albanski džihadisti čija je baza u Siriji i Iraku.

Kosovska policija je zbog toga podigla bezbednosni nivo na najviši stepen, a njeni pripadnici od ponedeljka nose i pancire, javljaju prištinski mediji.

Oni su, tvrdi se, povezani sa Albancima u Makedoniji, Albaniji, Kosovu, ali i drugim državama regiona sa kojima pripremaju terorističke napade na razne institucije, javio je prištinski Top-chanel, uz napomenu da policija nije potvrdila ali ni demantovala ove informacije.

Portparol Kosovske policije Baki Keljani je u pisanoj izjavi dostavljenoj tom mediju naveo sve akcije koje se na Kosovu preduzimaju protiv eventualnih terorističkih napada, ne iznoseći detalje.

Kosovska policija je započela istragu i krivično goni preko 130 osoba povezanih sa učešćem u terorističkim organizacijama, organizovanjem, regrutovanjem, podsticanjem i finansiranjem pojedinaca da se priključe terorističkim organizacijama. U svemu tome tesno sarađuje sa Specijalnim tužilaštvom. S tim u vezi do sada je uhapšeno preko 80 osoba, a pretreseno je preko 100 mesta gde se nalaze sumnjive osobe“, naveo je Keljani.

Kosovska policija je, kako se navodi, saopštila da su domaće bezbednosne institucije, uključujući i tajnu službu, dobile informacije na osnovu kojih se može konstatovati da albanski džihadisti sa bazom u Siriji i Iraku, u saradnji sa svojim kosovskim saradnicima, kao i onima u Makedoniji, Albaniji i drugim država regiona pripremaju terorističke napade na njihovim teritorijama.

U skladu sa tim saznanjima, Kosovska policija je, dodaje se, podigla nivo bezbednosti na najviši stepen, sa posebnom pažnjom na institucije kao što su skupština, predsedništvo, vlada i ministarstva.

Ističe se i da Kosovska policija ima dovoljno kapaciteta za sprečavanje eventualnih terorističkih napada, ali i da se izbori sa bilo kojim oblikom zločina ili krivičnog dela.