Biciklisti protiv promenade: Šta će biti sa stazom?

Vesti 30. jun 201511:42 > 11:54
N1

Oko 800 biciklista protestovalo je u subotu između Brakovog i starog Savskog mosta, zbog najavljene izgradnje promenade u okviru projekta Beograd na vodi. Okupljanje je održano kao i svakog meseca, ali ovoga puta i zbog promenade o kojoj ne znamo ništa, kaže novinar i biciklista Branislav Grković.

„Kao što je i sve u vezi sa „Beogradom na vodi“ nedefinisano, i ovo je nedefinisano“, kaže Grković i dodaje da se o promenadi praktično ništa ne zna – ni kako će izgledati, ni šta će biti sa stazama za bicikliste.

„Govori se o promenadi od 300 metara između Brankovog i starog Savskog mosta, što znači da bi taj deo biciklističke staze, od Dorćola do Ade Ciganlije, bio presečen“, kaže Grković dodajući da tu stazu koristi veliki broj biciklista.

Pitanje je šta će biti sa tom stazom, ali i gde bi bili alternativni putevi, navodi on.

On dodaje da se ova okupljanja održavaju jednom mesečno, po ugledu na mnoge države u svetu, kako bi se skrenula pažnja na bicikliste u Beogradu. „Cilj ovih okupljanja je da se ukaže na bezbednost biciklista, da se ukaže na to da su oni ravnopravni učesnici u saobraćaju“. Ovoga puta tu je bio i razlog više.

Upitan da li je Udruženje biciklista o problemu promenade razgovaralo sa gradonačelnikom Beograda, rekao je da su u kontaktu, ali da nema nekog konkretnog dogovora.

Grković podseća da je gradonačelnik Siniša Mali 11. juna najavio da će radovi na promenadi otpočeti za sedam dana, a da se tamo ništa ne dešava.

Govoreći o biciklističkoj infrastrukturi, kaže da je blago rečeno očajna.

U proteklih pet godina se toliko povećao broj biciklista, a da po pitanju infrastrukture ništa nije učinjeno, kaže Grković. Grad nema strategiju za bicikliste, kaže on i dodaje da ćemo u jednom trenutku imati situaciju da se stvaraju saobraćajne biciklističke gužve.

On ističe da bi se, uz bolju biciklističku infrastrukturu, otklonile i arhitektonske barijere za osobe sa invaliditetom.

Na Novom Beogradu je napravljeno 50 km biciklističkih staza, i tu se, nažalost, stalo, kaže Grković.

Branislav Grković je komentarisao i naslove u novinama u našem „Prelistavanju štampe“: