Mađarska: Zid nije uperen protiv Srbije i njenih građana

Vesti 30. jun. 201511:35 > 11:40
Podeli:
Izvor: N1

Odluka Mađarske da podigne zid na granici sa Srbijom nije uperena protiv Srbije i njenih građana, već protiv ilegalne emigracije, rekao je mađarski ambasador u Srbiji Atila Pinter.

„Državna granica mora da bude zaštićena. Mađarska ne želi da zatvori granične prelaze. Građani Srbije sa važećim dokumentima su i ubuduće dobrodošli u Mađarsku“, rekao je Pinter za Tanjug.

On je rekao da će kroz nekoliko nedelja ponovo biti otvoren granični prelaz Roszke-Horgoš, dok bi do 2017. godine trebalo da budu otvorena još tri nova granična prelaza između Mađarske i Srbije.

Pinter je naglasio da Mađarska nije suspendovala takozvanu Dablinsku regulativu, kojom je omogućeno emigrantima da zatraže azil u prvoj zemlji EU u koju dođu, već da je zahtevala samo privremenu suspenziju Regulative, dok ne proširi prihvatne kapacitete.

„Mađarska i Srbija postale su žrtve geopolitičke situacije, jer glavna ruta ilegalne emigracije vodi preko zapadnog Balkana. Ilegalna emigracija nije nacionalni, nego evropski i svetski problem“, ocenio je Pinter.

U interesu Mađarske je da Srbija bude stabilna

Prema rečima mađarskog ambasadora u Srbiji, između Beograda i Budimpešte nema otvorenih političkih pitanja, a Srbija je ključna zemlja u regionu i u interesu Mađarske je da Srbija bude stabilna.

„Ukoliko nema stabilnosti u Srbiji, ne možemo da očekujemo da je bude u regionu, a bez stabilnosti veoma je teško graditi dobre ekonomske odnose, koji su osnova za unapređenje životnog standarda“, kazao je Pinter.

On je istakao dobre rezultate u bilateralnoj eknomskoj razmeni sa Srbijom, navodeći da je stopa godišnjeg rasta od osam do 10 odsto, kao i da su najveće mađarske kompanije (MOL, OTP i Richter) već investirale u Srbiji, a da je sve više biznismena iz Mađarske koji su zainteresovani da učestvuju u privatizaciji u Srbiji.

Pinter je naveo da bilateralni odnosi dve vlade nikada nisu bili dobri kao danas i da Mađarska pruža podršku Srbiji u procesu evrointegracija.

Komentarišući predstojeću zajedničku sednicu vlada Mađarske i Srbije, 1. jula u Budimpešti, Pinter je kazao da na dnevnom redu biti mogućnosti ekonomske saradnje, uključujući infrastrukturne projekte – rekonstrukciju pruge Beograd – Budimpešta, otvaranje novih graničnih prelaza, povezivanje električne mreže i gasovoda.