Stanko Subotić došao u sud, suđenje ipak odloženo

Vesti 30. jun 201511:24 > 11:30
Tanjug/Dragan Stanković

Biznismen Stanko Subotić došao je u Apelacioni sud u Beogradu, nakon dva izostanka, gde je trebalo da mu se, kao i ostalim optuženima, održi drugostepeno suđenje povodom optužbi za šverc cigareta tokom devedesetih. Suđenje je, međutim, po treći put u proteklih nekoliko meseci odloženo, ovog puta zbog izostanka optuženog Milana Milovanovića.

Milovanovićev branilac Irina Borović rekla je sudu da je njenom branjeniku jutros iznenada pozlilo pa je zatražila odlaganje suđenja, čemu se usprotivio zamenik tužioca za organizovani kriminal Saša Ivanić.

Sud je, međutim, ipak odložio suđenje za 15. septembar sa obrazloženjem da taj okrivljeni ima ista prava kao i Subotić zbog čijeg je izostanka suđenje bilo odloženo u martu, a u maju zbog izostanka Subotićevog branioca.

Kertes: Sve ovo je krajnje neozbiljno

Nakon što su advokati i sudsko veće više od deset minuta usklađivali termine za naredno suđenje, sa raznim izgovorima zašto ne mogu baš tog datuma koji je predsednik veća predložio, za reč se javio optuženi Mihalj Kertes, nekadašnji direktor Savezne uprave carina.

Tanjug/Dragan Stanković

„Znam da nije moje da ovo komentarišem, ali ja sam uvek dežurni okrivljeni, i sve ovo što ovde slušam je krajnje neozbiljno“, rekao je Kertes ističući da mu je rođeni brat umro i da je u četvrtak sahrana u Nemačkoj na koju on neće ići.

„Ovo je teška ironija kakvi se sve izgovori navode, molim vas sudija zakažite suđenje samo da se sve ovo završi. Ja nisam otišao da sahranim brata, njega će sahraniti socijala u Nemačkoj“, rekao je Kertes.

Drugostepeno suđenje po žalbi tužioca

To drugostepeno suđenje drži se po žalbi tužioca za organizovani kriminal na oslobađajuću presudu Specijalnog suda u Beogradu.

Prvom prvostepenom presudom Specijalnog suda, koju je ukinuta, bio je osuđen na šest godina zatvora, dok je drugom oslobođen optužbi.

Sada Apelacioni sud mora da izrekne pravosnažnu presudu.

Subotić se brani sa slobode jer je položio jemstvo od 538.000 evra, odnosno upisao je hipoteku na kuću u korist suda.

Tužilaštvo tvrdi da Subotić odugovlači postupak

Tužilaštvo za organizovani kriminal smatra da je izostajanje Subotića i njegovog branioca koji je izostao sa prošlog pretresa u maju, usmereno na odugovlačenje postupka sa ciljem da nastupi zastarelost.

Zastarelost krivičnih dela za koje se terete Subotić i ostali moglo bi da nastupi u oktobru ove godine.

Subotić, kao i ostali prvostepenom presudom koja je izrečena 18. jula 2014. godine, oslobođeni su zbog nedostatka dokaza za tvrdnje iz optužnice, ili su optužbe protiv njih odbijene zbog zastarelosti krivičnog gonjenja za dela iz 1995. godine.

Tužilaštvo smatra da nije nastupila zastarelost krivičnog gonjenja za dela za koja su optužbe odbijene, kao i da se sporna oslobađajuća presuda zasniva na dokazu na kojem se ne može zasnivati, odnosno na iskazu svedoka iz Makedonije Jovana Ristovskog i dokumentaciji koju je nezakonito nabavio, što je i sam rekao tokom prvostepenog suđenja.

Ristovski je makedonski državljanin koji je dokumentaciju sam dostavio sudu, a na osnovu koje je sud zaključio da je – vojska švercovala cigarete, a ne Subotić i ostali okrivljeni.

Tužilaštvo je predložilo da sud Subotića osudi na kaznu od osam godina zatvora zbog organizovanja šverca cigareta u Srbiju tokom devedesetih godina, a njegovi saradnici na kaznu od dve do šest godina zatvora.