Poslanici uzdržano oko rezolucija o Srebrenici

Vesti 29. jun. 201518:50 > 19:20
Podeli:
Izvor: N1

Poslanici vladajuće koalicije ne žele da komentarišu tekst ruske rezolucije o Srebrenici dok se o njemu ne izjasni Vlada Srbije. S druge strane, opozicija smatra da Srbija ne sme da zauzima stav bilo koje velike sile jer bi to, tvrde, moglo da ugrozi njen, ionako težak međunarodni položaj.

Da li će Savet bezbednosti UN-a 7. jula osuditi sve ratne zločine na prostoru BiH ili samo srebreničke, hoće li se izjašnjavati o britanskoj ili o ruskoj rezoluciji ili o obe? Ni poslanici srpskog parlamenta ne bi da prejudiciraju. U vladajućoj stranci kažu da onu britansku ne prihvataju. Ne tvrde, ali veruju da su Rusi imali to u vidu kada su pisali svoju rezoluciju:

„Dobro je da neko želi da pomene i srpske žrtve, a da se ne svodi sve na to da se isključivo naša država optužuje čak i za jedno takvo delo koje je, posle zločina protiv mira, najteže, a to je genocid i mislim da je u redu da postoji neka kontrateža tome“, smatra Vladimir Đukanović, poslanik SNS-a.

Kada Britanci i Rusi u Savetu bezbednosti budu raspravljali čiji je tekst prihvatljiv, Srbija, smatraju demokrate, ne sme da zauzme ničiju stranu:

„Svakako da tekst britanske rezolucije nije povoljan za Srbiju, ali to ne znači da mi u svemu ovome moramo da budemo percipirani kao neko ko deluje u ime bilo koje velike sile“, kaže Borislav Stefanović iz DS-a.

U SPS-u su, kao i obično, uzdržani komentar. Ni o britanskoj rezoluciji nisu imali stav dok ga nije imala Vlada Srbije. Nemaju ga ni o ruskoj: „Bilo bi krajnje neodgovorno i neozbiljno da o jednom tako važnom dokumentu dajemo neke kvalifikacije, a da prethodno nismo mogli da sagledamo njegov sadžaj“, kaže Đorđe Milićević.

Njegov sadržaj je, kažu u SDS-u, trebalo da bude sagledan mnogo ranije. Vladi i ministarstvu spoljnih poslova u stranci Borisa Tadića poručuju: opet kasnite s reakcijom:

„Bez obzira da li je u pitanju britanska ili ruska rezolucija naše MSP je samo nemi posmatrač i to je najveći problem Srbije, jer ne učestvujemo aktivno u pripremanju i predlaganju tih rezolucija“, objašnjava Aleksandar Senić, SDS.

Sve članice Saveta bezbednosti dobili su predloge Rusije i Velike Britanije, konsultacije o njima počeće odmah i biće završene nakon 1. jula, kada predsedavanje tim telom preuzima Novi Zeland.