Kirbi: Dobro je što Srbija napreduje ka EU

Vesti 29. jun. 201517:17 > 17:26
Podeli:
Izvor: Tanjug/Oksana Toskić

Ambasador SAD u Beogradu Majkl Kirbi ocenio je da je dobro što Srbija napreduje na putu ka EU, jer je članstvo mogućnost da ima dobre odnose sa susedima.

On je rekao da je živeo u više zemalja EU, koje su između sebe imale nesavršene odnose, koji su se promenili ulaskom u Uniju.

„Kada uđete u EU to je mogućnost da imate bolje odnose sa susedima. Granica između Francuske i Nemačke gotovo da više ne postoji. To je u interes Srbije, i naravno i našem“, poručio je Kirbi.

On je rekao da vidi da je Srbija zainteresovana da ima dobre odnose sa susedima i da u tome napreduje, što pokazuju dela u odnosima sa Albanijom, Mađarskom, Bosnom i Hercegovinom, kao i Hrvatskom.

Što se BiH tiče, Kirbi ocenjuje da su odnosi daleko bolji nego što su bili, ukazujući na činjenicu da je srpskom premijeru prva poseta bila upravo Sarajevu. Takođe je istakao da su odnosi sa Hrvatskom, i pored svih trzavica, danas bolji nego što su bili ranije.

On je, s tim u vezi ukazao i na dijalog Beograda i Prištine.

Prema njegovim rečima, Beograd je grad u koji žele da dođu ljudi iz susedstva, dodajući da je to kosmopolitiski grad koji svakog treba da dočeka dobrodošlicom, jer je to i u interesu privrede.