Stefanović: Nećemo dozvoliti da građani budu laka meta

Vesti 29. jun 201511:53 > 11:56
Tanjug/Srđan Ilić

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da je prisustvo policije na ulicama redovno i da su dugim cevima opremljeni jedino njeni pripadnici ispred policijskih objekata.

Stefanović je odgovarajući na pitanje novinara u bazi Ronilačke jedinice Žandarmerije rekao da je pre nekoliko meseci doneta odluka o većem obezbeđenju svih objekata policije zbog dešavanja u regionu, poput napada na policijsku stanicu u Zvorniku.

On je poručio da bi bilo neozbiljno u takvoj situaciji ne pojačati obezbeđenje, ali i dodao da građani ne bi trebalo da osećaju uznemirenost jer policija čini sve kako bi sačuvala njihovu bezbednost.

„Svakodnevno radimo na procenama bezbednosne situacije i nećemo dozvoliti da građani budu laka meta, a duge cevi nose i pripadnici policije u drugim gradovima u svetu“, rekao je on.

Ministar je poručio da policija preduzima sve što je potrebno kako bi se odvratili eventualni napadi.

Kazne za neovlašćeno korišćenje blinkera

Stefanović je rekao i da je zakon jasan kada je reč o upotrebi blinkera i poručio da će odgovarati svako ko ih je nezakonito montirao na svoje vozilo. Ministar je, odgovarajući na pitanja u vezi sa korišćenjem službenih vozila i navodnim neovlasćenim koršićenjem blinkera, rekao da će svako ko samoinicijativno ugrađuje takvu opremu snositi odgovornost.

„Ako se ispostavi kao tačna informacija, to će biti nezakonito korišćenje blinkera. Policija će ih oduzeti, a protiv lica koja su ih postavila biće podnete prekršajne prijave“, rekao je Stefanović.

Na konstataciju novinara da je to učinjeno na vozilima članova vlade, Stefanović je rekao da za to nema objašnjenje.

„Premijer je bio vrlo jasan i zakon je vrlo jasan koja lica imaju prava i pod kojim uslovima da koriste blinkere. Otkad sam ministar unutrašnjih poslova nijednom funkcioneru vlade nisam odobrio da koristi blinkere, osim onima koji to po zakonu imaju pravo, a radi se onda o licima koja su štićene ličnosti i imaju vojno ili policijsko obezbeđenje“, rekao je Stefanović.