Preševo dobija kolektivni centar namenjen migrantima

Vesti 29. jun. 201510:24 > 10:28
Podeli:
Izvor: TANJUG/Irfan Ličina

Kolektivni centar namenjen migrantima u Preševu uskoro će biti spreman za prihvat tih ljudi, najavili su ministri Aleksandar Vulin i Bratislav Gašić koji su obišli taj objektat.

Ministri su, tokom boravka u Preševu razgovarali sa migranima iz Sirije, Avganistana, Eritreje i drugih zemalja, kojima je Srbija usputna stanica do država Evropske unije.

Vulin, koji ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, izjavio je da očekuje da će taj kolektivni centar za dva do tri dana biti u potpunosti spreman da primi do 300 izbeglica koje svakodnevno prištižu.

Ministar odbrane Gašić poručio je da je Vojska Srbije, kao i uvek, na raspolaganju građanima i lokalnoj zajednici, napomenuvši da se tu nalaze i mobilne ekipe vojnih lekara.

Ministri su razgovarali sa migrantima koji u blizini policijske stanice čekaju odgovarajuća dokumenta.

Kolektivni centar će biti formiran u jednoj od poslovnih zgrada koja bi trebalo da bude prilagođena za privremeni smeštaj tih migranata.

Taj objekat – Upravna zgrada sa restoranom Preduzeća za obradu duvana u Preševu je u sastavu Duvanske industrije Vranje i biće prilagođena za prihvat i privremeni smeštaj migranata koji ulaze na teritoriju Srbije

Od 22. juna u Preševu su pripadnici niške Vojne bolnice organizovala punkt za trijažu i hitnu medicinsku pomoć.

Prvi migranti na graničnom prelazu Preševo koji su tražili azil registrovani su još 2009. godine, ali tada su to bili pojedinačni slučajevi.