Susret srpskih i kosovskih parlamentaraca

Vesti 27. jun. 201518:21 > 18:25
Podeli:
Izvor: N1 info

Poslanici skupština Srbije i Kosova koji su se danas sastali u Prištini ocenili su da bi trebalo stvoriti neformalnu parlamentarnu grupu, jer smatraju da je uprkos različitim stavovima, razgovor neophodan i da može da doprinese rešavanju problema građana.

Oni su naglasili su značaj ovakvih okupljanja, kako bi se makar neformalno, razmenila mišljenja i utvrdile mogućnosti za dalju saradnju u normalizaciji odnosa.

Član Srpske napredne stranke i poslanik u Skupštini Srbije Krstimir Pantić rekao je da su parlamentarci imali različita shvatanja normalizacije odnosa, ali da je razgovor neophodan. „Sastanak je protekao u konstruktivnoj atmosferi, obe strane su se držale svojih stavova. Mi insistiramo na tome da Kosovo nije nezavisna država, a Albanci da su proces nezavisnosti zaokružili i bojim se da tu nema mnogo prostora za kompromis“, ocenio je Pantić.

On je rekao da su kosovski poslanici najviše pričali o normalizaciji odnosa između dve države, a da se najmanje pričalo o diplomama i temama iz Briselskog sporazuma. „Niko nije pomenuo pitanje formiranja ZSO. Niko danas nije pomenuo jučerašnju odluku Skupštine Kosova da ne usvoji ustavne amandmane kako bi se formirao specijalni sud koji bi trebalo da sudi za zločine počinjene nad Srbima“.

Poslanik SPS u Skupštini Srbije Branko Ružić ocenio je da su pomirenje i razumevanje potrebni regionu. „Smatram da kosovsko društvo ima mnogo toga da nauči od srpskog društva. Razmena mišljenja na tolerantan način između parlamentaraca sa Kosova i iz Srbije je nešto što krasi ove skupove i doticanje onih tema koje su od životne važnosti za građane“, kazao je on.

Poslanik „Srpske liste“ u kosovskom parlamentu Slobodan Petrović kaže da treba uvažiti novu realnost koja nas očekuje i da se to ne završi samo na ovakvim sastancima.

I pored razlika u stavovima, srpski i kosovski poslanici bili su ipak složni u tome da je potrebno da se formira grupa sačinjena od članova oba parlamenta, kako bi se sami redovno sastajali.

„Danas imamo veću ambiciju, da formiramo neku grupu za saradnju kako bismo uvek radili na temama i progresima. Da više ne čekamo da nam dođe neka organizacija sa svojim dnevnim redom nego da mi unapred sve dogovorimo i da vidimo kako možemo da doprinesemo“, kazao je Sadri Ferati, predstavnik Demokratskog saveza Kosova.

„To bi bila neformalna organizacija parlamentaraca skupštine Srbije i Kosova koja može biti dobar podsticaj parlamentarnoj diplomatiji za rešavanje problema običnih građana“, istakao je poslanik u Skupštini Srbije Janko Veselinović.

Grupa za saradnju bi, kako je rekao, trebalo da počne da radi i zbog toga što, kako je primetio, brže teče normalizacija odnosa između običnih ljudi nego političara, što nije uobičajeno.