Samanta Pauer: Čelnici Srbije i RS sami sebe diskreditovali

Vesti 27. jun. 201512:27 > 13:34
Podeli:
Izvor: TANJUG/Nemanje Jovanović

Američka ambasadorka pri Ujedinjenim narodima Samanta Pauer izjavila je u intervjuu za Dnevni avaz da nema sumnje kako se u Srebrenici tokom rata dogodio genocid, i ocenila da su srpski i čelnici Republike Srpske sami sebe diskreditirali njegovim negiranjem.

Pauer, koja je bila ratni izvestilac u BiH, upitana za komentar o činjenici da su srpsko vođstvo, predsednik Tomislav Nikolić i premijer Aleksandar Vučić, i predsednik RS Milorad Dodik juče zajednički ponovili stav da negiraju genocid i da se protive njegovom međunarodnom priznanju i rezoluciji koja se planira doneti u UN-u, odgovorila je da su ‘oni samo sebe diskreditirali, a nisu diskreditirali genocid’.

„Oni su samo omalovažili sebe“, izjavila je američka ambasadorka pri UN-u. Pri tome je dodala da takvim tvrdnjama više nitko ne veruje u svetu, kao i da očekuje kako će se ta istina prihvatiti u Srbiji i RS-u.

„Nema nikakve sumnje da će ta istorijska činjenica, da se u BiH dogodio genocid, s vremenom biti prihvaćena od razumnog javnog mnenja u Srbiji i u Republici Srpskoj“, poručila je.

Osuda srebreničkog genocida je, po rečima Pauerove, potrebna kao podsetnik Savetu bezbenosti UN-a i međunarodnoj zajednici da nisu preuzeli odgovornost pre 20 godina, i predstavlja opomenu za druge delove sveta.

„Ne samo da smatramo da je rezolucija o sećanju na genocid važna, nego verujemo da ona ima celovitu poruku koja je od izuzetnog značaja za sve članice Saveta Bezbednosti i širu medunarodnu zajednicu“, rekla je američka ambasadorka pri UN-u.

Upitana treba li Srebrenica da dobije poseban status u BiH i biti pod jurisdikcijom države, a ne Republike Srpske, koja je osuđena za genocid, Pauer je istakla da SAD ‘poštuju Dejtonsku strukturu zemlje’, što praktično znači da ne podržava tu inicijativu, ali je zatražila da se svim prognanim Srebreničanima omoguće povratak i siguran život.

Dnevni avaz u subotu objavljuje kako će na godišnjici srebreničkog masakra 11. jula delegaciju SAD-a predvoditi bivši američki predsednik Bil Klinton, a svoje prisustvo je, prema rečima predsednice udruženja ‘Majke enklava Srebrenica i Žepa’ Munire Subašić, potvrdila hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović, kao i njene slovenačke i crnogorske kolege Borut Pahor i Filip Vujanović, turski premijer Ahmet Davutoglu i visoka predstavnica za spoljnu i bezbednosnu politiku Federika Mogerini.

U leto 1995. godine snage Vojske Republike Srpke pod zapovedništvom haškog optuženika Ratka Mladića pobile su u enklavi, iz koje su se prethodno povukli pripadnici mirovnih snaga UN-a, više od 8.000 bošnjačkih mladića i muškaraca, što je najteži zločin počinjen na tlu Evrope nakon okončanja Drugog svetskog rata.