Bez otpuštanja funkcionera u prvoj fazi racionalizacije

Vesti 26. jun. 201521:27 > 21:30
Podeli:
Izvor: FoNet/Aleksandar Levajković

Do kraja godine nijedan šef zaposlen u državnoj upravi neće ostati bez posla jer njihovo otpuštanje nije planirano u prvoj fazi racionalizacije.

Ni druga faza racionalizacije državne uprave neće pogoditi funkcionere, već samo obične radnike, jer, kako kažu u Ministarstvu državne uprave, funkcioneri će doći na tapet tek posle analize svih nivoa vlasti, saznaje Blic.

To praktično znači da se na spisku 9.100 prekobrojnih koji će ostati bez posla do kraja 2015 neće naći niko od blizu 40.000 izabranih funkcionera i ljudi koji obavljaju niže odgovorne funkcije u javnom sektoru.

„Broj funkcionera od početka godine uvećao se za 1.300 i sa tom titulom sada ih ima 27.811. Od 2011. njihov broj se stalno uvećava“, kažu u Agenciji za borbu protiv korupcije. Na ovaj broj treba dodati i oko 13.000 zaposlenih koji obavljaju niže rukovodeće funkcije u javnom sektoru, koji će takođe ostati zaštićeni.

Ostaje nejasno kako je Ministarstvo pred otpuštanja uspelo da definiše pojam „običnog radnika”, dok je pojam funkcionera i dalje misterija.