Zašto joga smeta pravoslavnoj crkvi?

Vesti 26. jun 201519:26 > 19:30
Podeli:
Izvor: N1

Da li joga stvarno smeta crkvi i zašto? Posle anateme kojom je onima koji vežbaju jogu zapretio makedonski vladika Ilarion, N1 je istraživao da li pravoslavlje i joga mogu zajedno?

Nedavno je za „Svetski dan joge“ proglašen 21. jun. Ali iz nekanonske Makedonske pravoslavne crkve tvrde da njoj nije mesto u životu hrišćana.

Sa tim se slaže i Srpska pravoslavna crkva. Prema rečima sveštenika Olivera Subotića, za to postoje bar dva razloga.

„Joga nije samo sistem telesnih vežbi, već i duhovnih vežbi, koje svoj izvor imaju u hinduizmu, a pri tom telesne vežbe koje se rade, na tim treninzima, u velikoj meri u svojim pokretima, u pozama koje se zauzimaju, zapravo predstavljaju ritualno nasleđe hinduizma. Tako neke poze predstavljaju poze blagodarenja hinduističkim božanstvima”, navodi Subotić.

Iz joga udruženja poručuje da se vežbanjem takođe postiže duhovnost, ali i da joga nije relgija. Ipak, stav pravoslavnih crkava neće da komentarišu.

Novinarka Jelica Greganović, koja praktikuje jogu, komentare crkve smatra uvredljivim. „Ne samo za tu disciplinu, koju kao što sam rekla ja smatram naukom i filozfijom, već i za na kraju krajeva državu Indiju, koja je, koliko znam, ove godine odlučila da jogu jednostavno predstavi svetu kao deo sebe. Kao što recimo poznajemo Italiju po njenom slikarstvu, po njenim umetnicima, tako i Indija želi sebe da predstavi kroz jogu”, kaže ona.

Opširnije u prilogu Maje Đurić: