Zvaničnici Euleksa uzimali mito?

Vesti 27. okt 201410:32 > 15:33
Logo

Glavna tužiteljka Euleksa Jaroslava Novotna i bivši predsednik Sudskog Saveta Euleksa Frančesko Flori u fokusu su prisluškivanja Specijalne Jedinice protiv korupcije, jer se veruje da su oni uključeni u okončanje slučaja Fatmir Limaja, Ilir Tolaja i u slučaju eksplozije u lokalu "Sekiraca".

Tužilac Maria Bameih optužuje glavnog tužioca Džonatana Ratela za sprečavanje istrage protiv svojih kolega kao i u jednom slučaju organizovanog kriminala u koji su bili uključeni političari i biznismeni, piše dnevnik „Koha Ditore“.

Pravdi Euleksa ne veruje ni njena najpoznatija tužiteljka Maria Bamijer koja je obezbedila dokaze da su dvoje od najviših zvanicnika Eulekasa uzeli mito kako bi zatvorili najmanje tri slučaja.

Prst na Jaroslavu Novotnu i Frančeska Florija uz prilog konkretnih materijala je uperila tužiteljka Velike Britanije na Kosovu Maria Bamijer. Ona optuzuje, takođe, glavnog tužioca Specijalnog tužilaštva na Kosovu Džonatana Ratela, koji je do promene mandata Euleksa bio glavni tužilac, da je sprečio svaku istragu protiv njih, prenosi „Koha Ditore“.

Džonatan Ratel u svojstvu šefa tužilastva je sprečio krivične istrage i u jednom slučaju organizovanog kriminala protiv jedne grupe više od 10 ljudi, u koju su uključeni jedan političar i vlasnik jednog dnevnog lista, u vezi sa više stotina hektara zemljišta u Prištini i oko nje.

Euleks nije odgovorio na pitanja „Koha Ditore“ u vezi sa slučajem. Novi šef Euleksa Gabriel Meuci je samo rekao da „misija ima profesionalnu ekipu koja radi u jednom teškom ambijentu. Oni imaju moju apsolutnu podršku“, rekao je šef Euleksa.

„Koha Ditore“ je obezbedila razna dokumenta, uključujući i nekoliko dopisa tužiteljke Bamijer koje je poslala njenim šefovima u EU u Briselu. U tim dopisima govori se o raznim istražnim slučajevima kao što su uplitanje spolja, primanje mita, pretnje tužiocima. Pominju se susreti Frančeska Florija sa Ejupom Kamberajem, Redžepom Garajem, Imerom Ajetijem. Pominje se da je Frančesko Flori imao 300 hiljada evra na žiro računu banke. Flori je priznao da se sastao nekoliko puta sa tim čovekom.

Komunikacija Marie Bamijersa zvaničnicima EU je potkrepljena prisluškivanjem, koje je obezbedila „Koha Ditore“.

Šef Euleksa poručuje da je za optužbe merodavan sud

Šef Euleksa Gabrijel Meuči izjavio je povodom pisanja lista “Koha Ditore”, izjavio da Euleks ima posvećeni tim profesionalaca, koji naporno rade u teškom okruženju i da oni imaju njegovu punu podršku i poverenje.

Meuči je u saopštenju naveo između ostalog da je Misija Euleksa morala da se restruktuira i rekonfiguriše i da kao u slučaju bilo koje druge organizacije, takav proces podrazumeva da su neki razočarani, jer su morali da napuste Misiju.

“Ovo je, međutim, prirodan proces. Mi smo ovde da radimo sa kosovskim vlastima. Jedini održiv put napred za kosovske vlasti je preuzimanje nadležnosti. Uzeo sam u obzir navode u šampi”, naveo je šef Euleksa.

Takođe bih naglasio, dodao je, da je merodavniji forum za iznošenje navoda ove vrste putem sudskih postupaka, u kojima mogu da se potvrde ili opovrgnu od strane suda, a ne pred sudom javnog mnjenja.