Mađarske vlasti: Srbija znala za mogućnost izgradnje zida

Tanjug/AP/Marko Drobnjaković

Portparol mađarske Vlade za međunarodne odnose Zoltan Kovač izjavio je za N1 da je Srbija bila upoznata sa svim opcijama, uključujući i izgradnju zida na granici.

„Bili smo u redovnom kontaktu sa srpskim vlastima više od godinu dana, i to sa ministrima policije, spoljnih poslova, kao i sa premijerom Srbije.Na nivou eksperata i ministara sve opcije su bile na stolu prethodnih nedelja i meseci, uključujući i izgradnju zida na granici„, rekao je Kovač za N1.

Ova vest stiže samo dan nakon što je srpski premijer Aleksandar Vučić izjavio je da je šokiran vešću da Mađarska planira da izgradi zid na granici u narednim nedeljama.

Vlada je danas formirala je Radnu grupu za rešavanje mešovitih migracionih tokova, saopštila je vladina kancelarija za saradnju s medijima.

Za predsednika ove redne grupe imenovan je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanje Aleksandar Vulin.

Iz Budimpešte izveštava Miodrag Sovilj:

Balog: Želimo da povećamo unutrašnju bezbednost

Ministar za socijalnu politiku Mađarske Zoltan Balog rekao je da njegova zemlja želi da poveća unutrašnju bezbednost Mađarske i da je za vladu naročito važna južna granica, prema Srbiji, prenosi Tanjug.

„Zato ćemo 1. jula sa Srbijom razjasniti koje su to mere koje se mogu preduzeti van prostora Evropske unije u cilju kontrole i zaustavljanja protoka izbeglica“, rekao je Balog nakon što je mađarska vlada saopštila u sredu da će postaviti ogradu na granici sa Srbijom zbog velikog broja izbeglica.

„Odnos koji postoji između izbeglica, migracija i terorizma mora se hitno staviti na dnevni red“, kaže Balog u intervjuu za „Berliner cajtung“, a preneo je nemački radio Dojče vele.

„Ne možemo da zažmurimo na to da između tih stvari postoji uzajamna veza“, nastavio je on.

„Pitanje izbeglica nikada se nije tako oštro postavilo pred srednju Evropu kao danas. Samo do juna ove godine zabeleženo je 54.000 ilegalnih prelazaka što je više nego tokom čitave 2014. kada ih je bilo 42.775. Nije problem to kako se o problemu izbeglica diskutuje u Mađarskoj, već je problem bespomoćnost evropskih lidera“, ocenjuje mađarski ministar.

„Mi, naime, smatramo da je Šengenski sporazum veoma važan. Mađarska je protiv novih graničnih kontrola izmedu zemalja Šengenske zone, što je ideja koju neki očigledno imaju na umu. Stoga moramo da sagledamo situaciju van našeg opsega kontrole, kako bi kod nas dolazili samo oni čiji su životi u opasnosti. Mađarska će podići četiri metra visoku granicnu ogradu prema Srbiji… To je jedan od načina. Ali mi moramo da tražimo rešenja i unutar Evropske unije i zato su nam hitno potrebne promene pravila“, rekao je Zoltan Balog.

Na pitanje zašto se onda Mađarska snažno protivi predloženim kvotama za raspoređivanje izbeglica, on je rekao: ‘Mi možemo da razgovaramo o raspodeli troškova, granicama, kvotama itd, ali u stvari pitanje koje bi trebalo da postavimo globalnog je karaktera: da li mi želimo da demografske i probleme u vezi sa zapošljavanjem u Evropi rešavamo uz pomoć imigracije ili oslanjanjem na sopstvene resurse. Odgovor na to pitanje za Mađarsku glasi: iz sopstvenih izvora“, rekao je on.

Balog je istakao da inkluzija romske populacije predstavlja značajan potencijal za mađarsko društvo.

„To je naš domaći zadatak, koji mi pod hitno i kao prvo moramo da uradimo. Moramo da postavimo prioritete jer ekonomski nismo u stanju da sve uradimo ođednom“, zaključio je ministar za socijalnu politiku Zoltan Balog u intervjuu za „Berliner cajtung“.