PUPS: Neka o ustavnosti smanjenja penzija odlučuje sud

Vesti 24. okt 201415:25 > 15:46
TANJUG/Tanja Valić

Šef poslaničke grupe PUPS Milan Krkobabić je, povodom kritika opozicionih partija da je predlog za smanjenje penzija neustavan, rekao da je za ocenu o tome nadležan Ustavni sud.

„Postavljati meni pitanje ili nekom od političara je potpuno apsurdno, da li je nešto ustavno ili ne. Ako treba da kaže, reći će oni koji su kompetentni, a to je Ustavni sud“, odgovorio je Krkobabić na pitanje da prokomentariše navode opozicije.

On je ocenio da rebalans budžeta predstavlja uvod u ključnu stvar, a to su reforme koje Srbiju čekaju iduće godine.

Krkobabić je objasnio da se reforme sprovode kako bi u kratkom roku dale rezultate i kako bi ovo delimično umanjenje penzija i plata bilo vraćeno u redovne okvire.

Na pitanje da li je podrškom smanjenju penzija razočarao penzionere, Krkobabić je rekao da se radi o potrebi širokog društvenog konsenzusa o neophodnosti, spremnosti celokupne nacije, a penzioneri su njen deo, da se krene u suštinske reforme.

„Penzioneri su najsvesniji deo ove populacije i znaju šta znači dati u ograničenom vremenskom periodu konkretan doprinos da bismo mogli da krenemo u te reforme posle kojih možemo da kažemo da smo zaista sposobni da se vratimo na ono pređašnje stanje, gde je penzija ekonomska kategorija, gde je nešto što je unapred uplaćeno i od strane države garantovano““, prokomentarisao je Krkobabić.