Preminuo redovni član SANU Ninoslav Stojadinović

Vesti 26. dec. 202013:57 > 14:04
Podeli:
N1

Redovni član Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) i predsednik Ogranka SANU u Nišu, Ninoslav Stojadinović, preminuo je 25. decembra u 71. godini, saopštila je SANU. "Ostavio je izuzetan trag u oblasti miroelektronike i nanoelektronike i nemerljiv doprinos konstituisanju i sveukupnom radu Ogranka SANU u Nišu", piše u saopštenju.

Naučni rad i aktivnost akademika Stojadinovića u velikoj meri su vezani za Elektronski fakultet Univerziteta u Nišu, na kojem je najpre diplomirao, magistrirao i doktorirao, a potom bio redovni profesor, dekan i šef Кatedre za mikroelektroniku.

„Zahvaljujući višegodišnjem angažovanju akademika Stojadinovića u organizaciji međunarodne konferencije o mikroelektronici – MIEL, ova značajna konferencija postala je jedan od najznačajnijih naučnih skupova iz te oblasti u Evropi i našla se na listi IEEE konferencija“, podseća SANU.

Bio je član komisija za izbor nastavnika i odbranu doktorskih disertacija na više svetskih univerziteta, gostujući profesor na Technical University of Wien i član međunarodnih naučnih odbora Centra za nanotehnologije i Centra izvrsnosti Evropske Unije za istraživanja mikro i nanotehnologije. Bio je i član Ekspertske komisije EU za program EC FP7, te konsultant Naučne fondacije vlade Tajvana.

Naučni radovi akademika Ninoslava Stojadinovića citirani su više od 530 puta u publikacijama drugih autora od međunarodnog značaja. Na osnovu njegovih fundamentalnih i primenjenih istraživanja do sada je realizovan niz tehnoloških rešenja, od kojih je šest primenjeno u poluprovodničkoj industriji kod nas i u svetu.

Pored toga, bio je urednik časopisa „Microelectronics Journal“ (Elsevier), „Microelectronics Reliability“ (Elsevier) i „Facta Universitatis, Series: Electronics and Energetics“ (Univerzitet u Nišu) i član brojnih međunarodnih stručnih organizacija.

Za dopisnog člana SANU izabran je 2003, a za redovnog 2012. godine. Bio je prvi predsednik Ogranka SANU u Nišu i tu dužnost je obavljao od 2016. godine, a za to vreme je u Ogranku priređeno više od 250 programskih aktivnosti.

Akademik Stojadinović imao je značajne političke i diplomatske aktivnosti. Bio je poslanik u Skupštini Srbije (1997-2000), poslanik u Skupštini Državne zajednice Srbije i Crne Gore, i njen predstavnik u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope (2004-2006), potpredsednik Skupštine (2014-2016). Bio je ambasador Srbije u Švedskoj (2005-2011) i Bosni i Hercegovini (2011-2013).

Dobitnik je više nagrada i priznanja za svoj rad.