Vesić: Spomenik Stefanu Nemanji od danas u vlasništvu Grada Beograda

Vesti 25. dec 202015:55 > 16:05
Tanjug/Nikola Anđić

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je da je spomenik Stefanu Nemanji u vlasništvu Grada Beograda i svih građana Srbije.

„Spomenik je danas vlasništvo Grada Beograda i građana Srbije i stajaće ovde vekovima na ponos svih nas. Siguran sam da će postati ne samo podsećanje našim ljudima zašto slavimo našu istoriju već će biti mesto na koje će dolaziti naši gosti da se upoznaju sa tim ko smo i odakle smo“, rekao je Vesić nakon potpisivanja zapisnika o primopredaji tog spomenika u Starom dvoru, prenosi Beoinfo.

Vesić je rekao da je danas veliki dan za Beograd, ali i za Srbiju i dodao da je trebalo osam vekova da Srbija podigne spomenik Stefanu Nemanji.

On je zahvalio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću koji je, prema njegovim rečima, obezbedio novac da se spomenik podigne.

Ambasador Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko kazao je da je to „duhovni i kulturni projekat“ koji po svom značaju možemo uporediti sa veličanstvenim Hramom Svetog Save, navodeći da je prirodno da Rusija da svoj doprinos stvaranju ovih veličanstvenih objekata u Srbiji.

„Ovo je naš zajednički posao koji je na neki način kruna onoga što smo tokom ove godine, bez obzira na poznate poteškoće, uspeli da napravimo. Ovaj projekat se završava na kraju godine i ima veliki značaj i sadržaj i za Srbiju i za Rusiju“, rekao je ambasador.

Predstavnik autora vajara Aleksandra Rukavišnjikova u Srbiji Oleg Laškarev pročitao je poruku autora u kojoj Rukavišljikov navodi da je mnogo toga saznao o životu i dostignućima Stefana Nemanje dok se spremao za rad i dok je stvarao ovaj spomenik, kao i da je zavoleo tu istorijsku ličnost.