Direktor KC Niš: Imamo mesta za kovid pacijente i uvek će ih biti

Vesti 25. dec 202015:08 > 15:11
N1 (arhiva)

Direktor niškog Kliničkog centra i koordinator kovid bolnice u Kruševcu, Zoran Perišić, izjavio je da u tim zdravstvenim ustanovama, Vojnoj bolnici i u "Čairu" ima slobodnih mesta za zbrinjavanje pacijenata obolelih od koronavirusa.

Perišić je istakao da je „mesta uvek bilo i da će ih uvek biti“. 

„U stacionaru Kliničkog centra u Nišu leži nešto više od 200 pacijenata, a ne računajući jedinice intenzivnog lečenja i Infektivne klinike, to znači da imamo još najmanje 30 do 40 kreveta“, izjavio je Perišić.

Prema njegovim rečima, u Vojnoj bolnici su na lečenju 33 pacijenta, tako da je slobodnih postelja 15 do 17, a u „Čairu“ su 34 pacijenta što je 25 odsto kapaciteta te privremene kovid bolnice.

„U Kovid bolnici u Kruševcu imamo trenutno 46 pacijenata i većina su u jedinici poluintenzivne nege, nekoliko u intenzivnoj nezi i na respiratoru. Imali smo na žalost i najteže ishode“, izjavio je Perišić.

Kako je kazao, kovid bolnica u Kruševcu vrlo brzo će biti sposobna da funkcioniše u punom kapacitetu pošto se u centralnom objektu privodi kraju montiranje dijagnostičkih aparata. Perišić je dodao da će u punom kapacitetu taj objekat imati 150 postelja za intenzivno lečenje i blizu 350 postelja za poluintenzivnu negu.

Perišić je prisustvovao konferenciji za novinare Nemačke organizacije Help, koja je Centru za zaštitu mentalnog zdravlja niškog Kliničkog centra donirala najsavremeniji dijagnostički aprat elektroencefalgraf (EEG) i finansirala uređenje unutrašnjosti tog objekta. 

Vrednost donacije HELP-a je 4,3 miliona dinara.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.