Grenel primio odlikovanje od Trampa zbog dogovora Beograda i Prištine

Vesti 25. dec. 202010:41 > 10:43
Podeli:
Izvor: Screenshot

Specijalni izaslanik američkog predsednika za mirovne pregovore između Srbije i Kosova Ričard Grenel odlikovan je medaljom za nacionalnu bezbednost za doprinos potpisivanju "istorijske normalizacije ekonomskih odnosa između Srbije i Kosova", a priznanje mu je uručio predsednik Donald Tramp, objavio je Grenel na svom instagram nalogu.

https://www.instagram.com/p/CJMYDAWAUJv/

„Ovo je zaista velika čast – posebno što dolazi od @realdonaldtrump, koji je koristio diplomatiju da donese mir u svetu“, napisao je Grenel.

„On nije započeo nove ratove, doveo je američke trupe kući, izgradio američku vojsku – i još je potpisao mirovne sporazume“, napisao je Grenel.

U obrazloženju se navodi da su sporazumom Srbija i Kosovo uspostavile direktne avio, železničke i putne veze, i da je taj dokumet značajan korak ka izgradnji mirnije, sigurnije i prosperitetnije Evrope i predstavlja najznačajniji diplomatski korak ka krajnjem cilju u više od 25 godina.

Ambasador Grenel je jedan od ključnih savetnika predsednika Donalda Trampa i jedan od najboljih diplomata i stručnjaka za nacionalnu bezbednost. Njegov doprinos postizanju mira i prosperiteta bio je revolucionaran i zasluga je njega samog i Sjedinjenih Američkih Država, navodi se u tekstu.