Skupština u predlogu zaključaka o izveštaju EK podržava međupartijski dijalog

Vesti 24. dec 202015:30 > 15:43
Podeli:
Izvor: Printscreen

U Predlogu zaključaka povodom predstavljanja Izveštaja Evropske komisije o Srbiji za 2020. godinu, koji će poslanici Skupštine Srbije razmatrati u nedelju, "pozdravljaju se iznete pozitivne ocene u pogledu ostvarenog napretka u pregovorima o članstvu u EU" i podržava druga faza međupartijskog dijaloga, uz posredovanje Evropskog parlamenta.

U Predlogu zaključaka se navodi da „Narodna skupština konstatuje zaključke i preporuke iz Izveštaja Evropske komisije o Srbiji za 2020. godinu, posebno one koje se odnose na vladavinu prava i funkcionisanje demokratskih institucija“.

POVEZANE VESTI

Skupština pozdravlja dosadašnje napore Vlade, koja je nadležna za vođenje i koordinaciju procesa pregovora o pristupanju Srbije EU, preduzete sa ciljem ispunjavanja svih kriterijuma za članstvo, i poziva vladu da održi snažnu dinamiku pregovora, u skladu sa novom metodologijom proširenja EU, navodi se u Predlogu zaključaka,

Narodna skupština, dodaje se, sa posebnom pažnjom konstatuje sve ocene i preporuke navedene u Izveštaju Evropske komisije o Srbiji za 2020. godinu, a koje se odnose na rad parlamenta, u kojima se konstatuje da su preduzeti određeni koraci za rešavanje nedostataka u radu, smanjenjem broja hitnih postupaka i promenom ranije prakse u radu.

Parlament izražava spemnost da u narednom periodu aktivno radi na unapređenju parlamentarne prakse, izgradnji poverenja u procedure Narodne skupštine i pruža aktivan doprinos ispunjavanju političkih kriterijuma za članstvo u EU.

Skupština Srbije ostaje aktivno uključena u realizaciju druge faze Međustranačkog dijaloga uz posredovanje Evropskog parlamenta, u svrhu poboljšanja parlamentarnih standarda i postizanja širokog međupartijskog i društvenog konsenzusa o reformama vezanim za pristupanje Srbije EU, što je od vitalnog značaja za napredak zemlje na njenom evropskom putu.

Narodna skupština ukazuje na potrebu daljeg kontinuiranog i koordiniranog rada svih nadležnih institucija i organa Srbije na ispunjavanju preporuka iz Izveštaja Evropske komisije o Srbiji za 2020. godinu i naglašava da je potrebno uspostaviti stalnu i nesmetanu komunikaciju sa građanima o vrednostima i značaju EU, kao strateškog, političkog i ekonomskog partnera Srbije, navodi se u Predlogu zaključaka.