Vučić uputio čestitku i poklon za Božić čelnicima hrvatske zajednice u Srbiji

Vesti 24. dec 202011:53 > 12:26
Shutterstock

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je čestitku i poklon čelnicima hrvatske zajednice povodom Božića i Nove godine, što je čelnica Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV) Jasna Vojnić ocenila kao potvrdu novih odnosa saradnje vlasti u Srbiji i hrvatske manjine, javila je agencija Hina.

Poklon i čestitke je, u ime predsednika države, uručio gradonačelnik Subotice Stevan Bakić.

„Ovo je prvi put da su predstavnici Hrvata u Srbiji dobili ličnu čestitku i dar od predsednika države za katolički Božić i Novu godinu. To je poruka nastavka dobre saradnje tela vlasti Republike Srbije i hrvatske nacionalne manjine koja u njoj živi i deluje“, saopšteno je iz HNV.

Taj gest, kako se dodaje, simbolično predstavlja uznapredovale odnose, koji su u protekloj godini bitno osnaženi, a Hrvati u Republici Srbiji postali su vidljiviji i zapaženiji na lestvici državnih interesa i prioriteta.

Predsednica HNV je u izjavi hrvatskim medijima navela kako je protekla godina bila teška, ali da je „vođstvo Hrvata u Srbiji zadovoljno njenim ishodima“.

„Napravljen je veliki pomak u odnosima s predstavnicima vlasti u Srbiji, a istovremeno smo uspeli da ih učvrstimo i unapredimo s vodstvom matične domovine“, rekla je Jasna Vojnić.

Kada je u pitanju saradnja s Hrvatskom, osnažena je podrška zajednici u Srbiji, u prvom redu finansijskom pomoći za projektovanje „Hrvatske kuće“ i njenu izgradnju u 2021. godini, a važna je stvar što je hrvatska vlada preuzela na sebe kadrovsko snaženje naše zajednice, istaknula je Vojnić.

„Ništa manja nisu postignuća u saradnji sa srbijanskom stranom: otkupljen je i stavljen funkciju deo rodne kuće bana Jelačića u Petrovaradinu, a dobijen je i prvi službeni prostor u Beogradu, koji će biti središte Hrvata u glavnom gradu Srbije“, navela je predsednica HNV.

Ona je navela da u napredak tokom 2020. ubraja osnivanje dve fondacije, dobijanje prostora za rad mesnog hrvatskog udruženja u Monoštoru od Subotičke biskupije, otvaranje prvih hrvatskih jaslica u Subotici, prevođenje 24 udžbenika za hrvatsku nastavu u osnovnoj školi i obezbeđivanje udžbenika za srednje škole.

Osim što je do napretka došlo zahvaljujući poboljšanju u odnosima dveju država, predsednica HNV smatra da je napredak postignut jer je hrvatska zajednica imala pripremljene dobre projekte, kao i to što su njihove inicijative nailazile na „otvorena vrata“ jedne i druge vlade.

Istovremeno, čelnici hrvatske manjine u dostignuća ubrajaju i početak uključivanja predstavnika zajednice u predstavička i državna tela Srbije, javlja Hina iz Subotice.

I Brnabić čestitala Božić Hočevaru i vernicima

I premijerka Ana Brnabić čestitala je Božić beogradskom nadbiskupu Stanislavu Hočevaru i svim vernicima koji ovaj veliki hrišćanski praznik slave po Gregorijanskom kalendaru.

„U jednom od najtežih trenutaka u istoriji čovečanstva, najradosniji hrišćanski praznik pruža nam nadu i podseća nas da samo solidarni možemo da prebrodimo ova krizna vremena i dočekamo sigurniju i vedriju budućnost“, navela je Brnabić u čestitki.

Veliki izazovi sa kojima se suočavamo uče nas da ponekad fizička razdvojenost, neophodna radi čuvanja zdravlja i života najmilijih, predstavlja ustvari najveće zajedništvo, solidarnost i snagu, istakla je ona.

„Želim da svi zajedno pokažemo tu snagu, veru i ljubav prema čovečanstvu i pomognemo da pobedi život. Čestitam vam Božić sa željom da ga provedete u zdravlju i miru sa vašim porodicama“, navodi se u čestitki premijerke Brnabić.